Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiin perustettiin uusi kamppailuseura

Liikunta: Lähikontaktia vaativat kamppailulajit kärsivät koronasta ja tavoittelevat nyt harrastajamäärien kasvua

Koronapandemia kuritti montaa urheiluseuraa ja erityisesti lähikontaktia vaativia kamppailulajeja. Vihtiläisillä seuroilla on kuitenkin katseet suunnattuna jo tulevaan, ja yksi uusi seurakin on perustettu.

Nummelan Kamppailuklubi tarjoaa lukkopainiharjoituksia neljästi viikossa. Vastaperustetun seuran toimintaa ohjaa harrastajien palaute - seuraa halutaan kehittää lajin harrastajien kanssa yhdessä.

– Perustimme seuran elokuussa. Olemme molemmat aktiivisia lukkopainin harrastajia ja entisiä kisaajia. Löimme niin sanotusti hynttyyt yhteen tavoitteenamme nostattaa lajia Nummelan suunnalla, seuran perustajat Ilkka Outa ja Teemu Toropainen kertovat.

Lukkopaini on Outan ja Toropaisen mukaan suosittu laji, joka eroaa jonkin verran perinteisistä painilajeista. Lajin päämääränä on hallita vastustajaa joko pystyssä tai matossa ilman lyöntejä erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla. Laji muistuttaakin enemmän brasilialaista jujutsua kuin perinteistä painia.

Aloittavan seuran toiminta on lähtenyt perustajiensa mukaan hyvin käyntiin. Harjoituksia Nummelan painisalissa on neljästi viikossa ja tammikuussa alkaa uusi alkeiskurssi.

– Tavoite on saada lisää harrastajia ja myös nuorempia mukaan nykyisten konkareiden lisäksi. Ehkä pikkuhiljaa myös uusia lajeja brändin alle, Outa sanoo ja korostaa harrastuksen olevan yhteisöllinen.

– Kun ollaan kirjaimellisesti kiinni toisen iholla, niin siinä kehittyy ihan erityinen side harrastajien välille.

Vihdin Tae Kwon Do -seuran puheenjohtaja Mikko Mäki-Rahkola kertoo rajoitusten verottaneen harrastajamääriä jonkin verran, mutta nyt seurassa on taas niin sanotusti hyvä pöhinä päällä.

– Osa rokottamattomista harrastajista pelkää vielä paluuta arkeen, mutta viime kesästä alkaen on näyttänyt paremmalta. Uusia harrastajiakin on tullut ja saa tulla lisääkin. Tulevaisuuden tavoite on kasvaa ja panostaa jäsenhankintaan, Mäki-Rahkola sanoo.

Vihdin Tae Kwon Do -seuran talous on jonkin verran heikentynyt harrastajamäärien laskun johdosta, mutta loppuvuosi näyttää senkin suhteen valoisammalta.

– Olemme saaneet avustuksia kunnalta, halliyhtiöltä (Oy Vihdin Jäähalli Ab) sekä Berta Hernbergin Säätiöltä. Talous on iskunkestävä. Vuokrat pystymme hyvin maksamaan ja palkallista toimintaahan meillä ei edes ole, Mäki-Rahkola sanoo ja kertoo seuran täyttäneen juuri 30 vuotta.

Harrastajamäärä on nyt noin sata, mutta tavoite keikkuu 150 – 200 harrastajan välissä.

Nummelan Judon puheenjohtaja Jukka Salan terveiset ovat saman suuntaiset kuin Mäki-Rahkolan.

– Korona vaikutti toimintaan eniten viime talvena ja viime keväänä. Avin ohjeilla mentiin ja ryhmäliikunnan osalta ovet olivat jonkun aikaa kiinni. Tavoitteelliset kilpailijat ja ikäluokkien maajoukkueissa urheilevat harjoittelivat sen sijaan koko ajan, Sala sanoo.

Uusia harrastajia toivotaan tervetulleeksi myös judon pariin. Salan mukaan mikään ei ole varsinaisesti pysähtynyt, mutta ehkä jonkin verran hidastunut.

– Lokakuussa järjestettiin SM-kisat Nummelanharjun koululla. Kilpailut oli talkoovoimin toteutettu iso ponnistus, jossa onnistuimme ja saimme Nummelaan neljä mitaliakin, Sala hymyilee.

Nummelan Judon järjestämät kilpailut olivat ensimmäiset aikuisten pääkilpailut pandemian jälkeen.

– Yleisöä ja kilpailijoita oli ihan mukavasti, vaikkakin ehkä vähemmän kuin aiemmissa kilpailuissa, Sala sanoo.