Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Miksi 25-tien liittymätyöt Hiekkahentusen kohdalla jäivät kesken?

Liikenne: ”Väylävirastolta tuli viesti, että Hanko-Hyvinkäätie onkin muuttunut nyt pääväyläksi.”

Ukintien ja valtatie 25:n välisen liittymän työt ovat seisoneet Hiekan teollisuusalueella parisen vuotta keskeneräisinä.

Tiepohjan alku valmistui kunnan vastuulla olevalle Ukintielle jo vuonna 2019. Liittymä Hanko-Hyvinkäätielle puuttuu yhä. Mistä on kyse, Vihdin kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Toni Keski-Lusa?

– Vihdin kunnalla oli alun perin Uudenmaan ely-keskuksen kanssa suunnittelusopimus, jonka pohjalta tehtiin liittymää. Saimme aikaan valmiin suunnitelman, ja se meni ely-keskukselle tarkastettavaksi. Kun elystä lähti Väylävirastoon hyväksymisprosessi, sanottiin virastosta, että 25-tie onkin nyt pääväylä. Silloin tilanne muuttui, Keski-Lusa kertoo.

Asian takana on ministeri Anne Bernerin hyväksymä pääväyläasetus vuodelta 2019. Silloin suuri osa 25-tiestä muuttui tavanomaisesta maantiestä pääväyläksi.

Keski-Lusa taustoittaa, että tavallaan siis byrokratia hidasti Hiekkahentusen liittymäsuunnitelmaa.

—Hanko-Hyvinkäätietä ovat koskeneet vuodesta 2019 alkaen pääväyläasetuksen mukaiset vaatimukset. Ne ovat tiukemmat kuin tavanomaisella tiellä, Keski-Lusa kertoo.

Nyt uudessa sopimuspohjassa on maininta myös Hiekkahentusen puolen liittymästä.

—Aiempi sopimus oli perusparannussopimus liittymäalueelle, eikä sitä voitu enää käyttää.

Väylävirasto antoi kunnalle ohjeet, miten jatkossa toimia. Se tarkoitti uuden tiesuunnitelman laatimista alueelle.

Nyt Vihdin kunnalla on uusi suunnittelusopimus vetämässä Uudenmaan ely-keskukseen. Se on taho, jonka kanssa kunta asioi. Ely asioi taas Väyläviraston suuntaan.

—Kun tiesuunnitelma saadaan aikanaan laadittua, se menee ely-keskukselta vielä Väyläviraston käsittelyyn.

Alun perin liittymän pohja on valmistunut syksyllä 2019. Siinä on nyt pätkä katupohjaa. Varsinaista liittymäaluetta ei olla vielä tehty.

Sen sijaan, että nyt tehtäisiin liittymä vain Ukintien teollisuusalueelle, tehdään Keski-Lusan mukaan myös oma liittymä Hiekkahentusen suuntaan.

Tämä juontaa ely-keskuksen maininnasta siitä, ettei suoraa liittymää voitu Ukintielle hyväksyä. Uudessa sopimuspohjassa on myös maininta Hiekkahentusen puolen liittymästä.

Kunta tiedottaa asiasta lisää, kun päästään siihen, että suunnittelusopimus on valmis. Sen jälkeen alkaa tiesuunnitelman laatiminen.

Miten kauan menee, että liittymät valmistuvat?

—Vähintään vuosi pitää varata siihen, että päästään tiesuunnitelmaan. Hakemus on ollut sisällä nyt vasta muutaman viikon. Tiesuunnitelma on sitten se, missä menee oma aikansa, koska se on prosessina pidempi.

Keski-Lusa kertoo, ettei rakentamisen toteuttajaa ole vielä sovittu. Perusparannussopimuksen mukaan toteuttamisvastuu on kokonaan kunnalla.

—Toiveemme on, että valtio osallistuisi silti kustannuksiin. Monesti voi käydä niin, että kun asia on puhtaasti kunnan maankäytöstä johtuva, niin toteuttamisvastuu jää kunnalle. Tosin perusteluja olisi myös valtion osallistumiselle.

—Liikenneturvallisuuden näkökulmasta liittymät ovat aika merkittävä parannus, Keski-Lusa sanoo.