Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Ylirotun kuvia Galleria Pictorissa – Ylirotu kuvasi lehtikuvaajana muun muassa presidentti Urho Kekkosen

Galleria Pictorissa avautuu tällä viikolla retrospektiivinen näyttely Matti Ylirotu - Valokuvia.

Matti Ylirotu (1944–2020) teki monipuolisen ja pitkän uran valokuvan parissa. Ylirotu kuvasi ihmisiä, luontoa ja asetelmia. Hän toimi lehtikuvaajana ja valokuvauksen opettajana. Vihtiläinen Ylirotu menehtyi viime vuonna. Matti Ylirotun puoliso graafikko Ilma Ylirotu on koonnut yhdessä näyttelytoimikunnan kanssa Galleria Pictorissa nähtävän retrospektiivisen näyttelyn.

Matti Ylirotun valokuvien yhdistävä tekijä on luonnonvalon kuvaaminen. Olipa aiheena muotokuva, ihminen, asetelma tai luonto, niin luonnonvalo on tärkeä tekijä. Kuvissa on pyrkimys totuudenmukaiseen ja dokumentaariseen hetken pysäyttämiseen. Ylirotu kuvasi filmikameralla ja kehitti kuvansa itse.

Muotokuvat ja henkilökuvat ovat yhtäaikaisesti realistisia ja lämminhenkisiä. Luonnonvalo piirtää esiin mustalta filmiltä henkilön, joka on keskittynyt omiin puuhiinsa hänelle ominaisessa ympäristössään. Ylirotu kuvasi henkilökuvien lisäksi luontoa, metsää ja muuttuvaa ympäristöä.

Taidevalokuvan ohella Ylirotu toimi lehtikuvaajana vuodesta 1970 alkaen. Lehtikuvaajana Ylirotu kuvasi presidentti Urho Kekkosen ja useita muita poliitikkoja. Vuonna 1975 Ylirotu kuvasi ETYK:n huippukonferenssin osallistujien ryhmäkuvat. Ylirotu oli valokuvaajana kiinnostunut yhteiskunnasta ja historiasta. Lehtikuvaajana hän tallensi suomalaista yhteiskunnallista historiaa.

Matti Ylirotun valokuvia on nähty yli 30:ssä yksityis- ja yhteisnäyttelyssä. Valokuvia on suomalaisissa, eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa yksityiskokoelmissa. Ylirotun kuvista on julkaistu kaksi valokuvakirjaa: Nummela (1982) ja Sipoo Luonnonvalossa (1991).

Galleria Pictor pidentää aukioloaikojaan loppuvuodeksi. Galleria on auki 25.11. alkaen torstaina ja perjantaina 12–17 ja lauantaina 12–16.

Näyttelyn avajaisia vietetään Galleria Pictorissa 27.11. klo 14 alkaen. Näyttelyn avaa Vihdin kunnan kunnanjohtaja Erkki Eerola. Myös Ilma Ylirotu on paikalla avajaisissa.