Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi jätelaki lisää lajittelua – biojäte lajiteltava jatkossa myös omakotitaloissa suurimmissa taajamissa

Tänä vuonna hyväksytty uusi jätelaki tarkentavine asetuksineen tuo lisää lajitteluvelvoitteita kotitalouksille. Muun muassa biojätteen lajittelusta on tulossa suurimmissa taajamissa myös omakotiasukkaiden arkea.

Valtioneuvosto on vastikään hyväksynyt uudet jäteasetukset, joissa muun muassa säädetään ensimmäistä kertaa kiinteistöjen lajitteluvelvoitteista valtakunnan tasolla. Tähän asti lajittelu- ja keräysvelvoitteista on päätetty alueellisesti.

Jäteasetuksen mukaan kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä metallin erilliskeräys on järjestettävä viimeistään heinäkuussa 2023 taajamissa kaikilta niiltä asuinkiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin, myös omakotitaloihin, yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään 19.7.2024. Rosk’n Rollin toimialueella tämä koskisi ainakin kolmea taajamaa: Vihdin Nummelaa sekä Porvoon ja Lohjan keskustaajamia. Näiltä alueilta tulee yhteensä yli 14 000 omakoti- tai pientalolle velvoite lajitella biojäte ja liittyä erilliskeräykseen tai kompostoida biojäte itse omalla kiinteistöllä.

Kansallinen lainsäädäntö vastaa EU:n kaksi vuotta sitten tekemiä linjauksia. Yhdyskuntajätteestä kierrätetään Suomessa tällä hetkellä vain reilu 40 prosenttia, kun EU:n yhteinen tavoite on, että vuonna 2025 pitäisi kierrättää jo 55 prosenttia, ja vuonna 2035 tavoite on 65 prosenttia.