Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Karviaisessa tekeillä iso rakennemuutos – Nummelan vuodeosastolta vähenee 12 potilaspaikkaa

Perusturvakuntayhtymä Karviainen esittää isoa rakennemuutosta alueensa ikäihmisten palveluihin ensi helmikuun alusta lukien.

Nummelan ja Karkkilan vuodeosastojen palvelutoiminta organisoidaan uudelleen, jotta voidaan panostaa kuntoutukseen ja siten nopeuttaa ikäihmisten pääsyä kotiin tai asumispalveluun.

Suurimmat muutokset koskevat Vihtiä: Nummelan vuodeosastolta aiotaan vähentää 12 potilaspaikkaa, mikä aiheuttaa seitsemän työntekijän vähennystarpeen.

Kuntayhtymähallitus päättää rakennemuutospaketista ja yt-neuvottelujen aloittamisesta tiistain kokouksessaan. Mikäli viranhaltijaesitys menee hallituksessa läpi, yt-neuvottelut alkavat heti ja kestävät kuusi viikkoa.

– Kaikille osaajille löytyy muita töitä Karviaisesta, ja ihmisten omia toiveita kuunnellaan, vakuuttaa Karviaisen kuntayhtymän johtaja Timo Turunen.

Muutoksen taustalla on se, että vuodeosastojen potilaskierto on hidastunut erityisesti tänä vuonna. Vuodeosastoilla on ollut 13– 20 sellaista potilasta, jotka odottavat paikkaa hoivakodista: heitä ei voi kotiuttaa, vaikkeivät he varsinaista vuodeosastohoitoa enää tarvitsekaan.

 Laatu on tässä suurempana pontimena kuin säästöt.

Timo Turunen, Karviainen

Tämän takia vuodeosastot eivät ole voineet ottaa sisään uusia potilaita. Vuodeosastopaikkoja on jouduttu ostamaan myös muilta kunnilta, erityisesti Lohjalta. Ostoihin varattu määräraha on ylittymässä roimasti.

Vuodeosastojen uudelleen organisointi parantaa ikäihmisten palveluja, jonka lisäksi se tuottaa taloudellisia säästöjä. Vuodeosaston palveluhinta vuorokaudelta on 248 euroa ja tehostetun palveluasumisen 137 euroa. Muutoksesta syntyvien taloudellisten säästöjen arvioitu nettovaikutus on ensi vuonna 11 kuukauden ajalta yhteensä 413 000 euroa, selvittää Timo Turunen.

– Laatu on tässä suurempana pontimena kuin säästöt, jotka toki ovat tärkeitä: tässä lähestytään jo Vihdin Karviaiselta vaatimaa 600 000 euron säästöä.

– Rakennemuutos ei ole uusi ajatus, se oli papereissani jo kun tulin Karviaiseen kaksi vuotta sitten. Uuden geriatrimme Laura Koikkalaisen kanssa olemme suunnitelleet palveluketjun palikoiden panemista kuntoon.

– Vuodeosastopaikkoja on vähennetty monessa muussakin kunnassa. Kapasiteettia on katsottava tulevan hyvinvointialueen näkökulmasta – siihenkin tämä sopii, Turunen pohtii.

Miksi potilaspaikkoja halutaan vähentää Nummelan vuodeosastolla eikä Karkkilassa?

– Tämä liittyy kokoon: pienempi yksikkö on parempi johtamisen ja työtyytyväisyyden kannalta. Karkkilassa on nykyaikaisemmat tilat. Nummelassa on jopa neljän hengen potilashuone, eikä kaikissa huoneissa ole kylpyhuonetta ja vessaa. Kun tilat väljenevät, potilasturvallisuus paranee, vastaa Turunen.

Molempien vuodeosastojen hoitajamitoitus nousee muutoksen myötä 0,7:ään eli hoivakotien lakisääteiselle tasolle.

– Kuntoutuksen resurssia per potilas lisätään molemmilla osastoilla.

Vihti on jo päättänyt Karviaisen ensi vuoden budjetistaan. Hoiva- eli tehostetun asumispalvelun paikkojen ostoa lisätään 15 paikalla. Tämänvuotisessa budjetissa on varauduttu 161 hoivapaikan ostoon, mutta todellinen määrä on 165.

Karkkila on budjetoinut 58 hoivapaikan oston, ja todellinen määrä on nyt 60. Karkkilassa on myös Karviaisen omaa hoiva-asumista: 24-paikkainen Toivokoti.

Ensisijaista on kotiuttaa ikäihmisiä vuodeosastoilta takaisin omaan kotiin, painottaa Turunen.

Nyt päätettävänä olevassa rakennemuutoksessa ei kuitenkaan ehdoteta lisää resurssia kotihoitoon.

– Lisäyspainetta kyllä on. Tilannetta tarkkaillaan ja arvioidaan koko ajan.