Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkonkylän viljamakasiini halutaan luovuttaa museon käyttöön – Vihdin maataloussäätiö lopettaa toimintansa

Vihdin maataloussäätiö haluaa luovuttaa kirkonkylällä sijaitsevan lainajyvästömakasiinin Vihdin kunnan museon käyttöön. Viljamakasiinia ja sen korjausrahastoa tarjotaan museon käyttöön, sillä Vihdin maataloussäätiö on lopettamassa toimintansa. Korjausrahasto on suuruudeltaan 2300 euroa.

Makasiini on ollut Vihdin kunnan käytössä ja ylläpidettävänä jo pitkään. Nykyisellään makasiinissa on Vihdin museon maatalousnäyttely.

Hyvinvointilautakunta käsitteli makasiinin luovutusta kokouksessaan 25. marraskuuta ja päätti kannattaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän lainajyvästömakasiinin ottamista Vihdin kunnan omistukseen. Kunta on ylläpitänyt makasiinia jo aiemmin, joten lautakunta katsoo, että omistajanvaihdos ei tuo merkittävästi lisää kuluja kunnalle.

Rakennuksessa ei ole välittömiä korjaustarpeita. Viime vuosina Vihdin kunnalle on tullut kuluja makasiinin ylläpidosta noin 500 euroa vuodessa.

Vihdin museo muuttaa kirkonkylällä sijaitsevaan Kuntalaan ensi vuonna. Makasiini sijaitsee Kuntalaa vastapäätä, jolloin sen aukipitäminen asiakkaille ja toiminnan kehittäminen helpottuu museon muuton myötä.

Asia siirtyy elinvoimalautakunnan käsiteltäväksi.

Makasiini on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde.

Viljamakasiini on valmistunut vuonna 1811 ja se on sekä suojeltu että kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Makasiini sijaitsee Vihdin seurakunnan maa-alueella, jonka seurakunta on luovuttanut aikanaan museotoimen käyttöön korvauksetta. Viljamakasiinin, eli lainajyvästön, toiminta on alkanut ennen kuin kunnallishallinto alkoi Suomessa. Tämän vuoksi seurakunta on ollut aikanaan perustamassa lainajyvästöä.

Viljamakasiinin ylläpidosta mainitaan vuonna 1986 allekirjoitetussa kunnan museotoiminnan nelikantasopimuksessa, jonka ovat allekirjoittaneet Vihdin kunta, Vihdin seurakunta, Vihdin maataloussäätiö ja Vihti-Seura Ry.

Myös Vihdin seurakunta käsitteli makasiiniasiaa kirkkoneuvoston kokouksessa 24. marraskuuta, sillä kunta on tiedustellut nelikantasopimuksen tilannetta maataloussäätiön lopettamisen johdosta.

Vihdin seurakunnan hallintojohtaja Tapio Yliluoma esitti, että seurakunta jää edelleen osapuoleksi Vihdin museotoimen nelikantasopimukseen historiallisten syiden vuoksi.

Kirkkoneuvosto päätti palauttaa asian valmisteluun ja uudelleen käsiteltäväksi seuraavassa kirkkoneuvoston kokouksessa.