Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nummelan vuodeosastopaikat riittävät vähennyksen jälkeen" – Karviaisen yhtymähallituksen puheenjohtaja näkee ison rakennemuutoksen tarpeellisena

Perusturvakuntayhtymä Karviainen aikoo vähentää Nummelan vuodeosastolta 12 potilaspaikkaa ensi helmikuun alusta lukien.

Tekeillä on iso rakennemuutos. Tavoitteena on nopeuttaa vuodeosastolla nyt odottavien ikäihmisten pääsyä hoiva-asumiseen tai kotiuttamista. Kuntoutuksen resurssia lisätään sekä Nummelan että Karkkilan vuodeosastolla.

Karviaisen vuodeosastojen koko siis sopeutetaan tavoitetilanteeseen, jossa palveluasumispaikkaa tarvitsevat eivät jonota paikkaa vuodeosastolla.

Miksi näin radikaali vuodeosaston potilaspaikkojen vähentämisratkaisu, Karviaisen yhtymähallituksen puheenjohtaja Tapio Karjalainen (kok.)?

– Tärkein syy on ikäihmisten palvelujen parantaminen. Ei ole inhimillistä eikä oikein, että 13–20 ihmistä joutuu odottamaan hoiva-asumispaikkaa keskimäärin kolme kuukautta vuodeosastolla. Se ei ole oikea paikka! Se on suunniteltu sairauden hoitoon, ei odotteluun.

Nummelan vuodeosastolle jää 24 + 1 potilaspaikkaa. Riittääkö se?

– Ammattilaisten harkinnan mukaan paikat riittävät normaaliin vuodeosastotoimintaan. Jos tilanne muuttuu, pitää toki olla mahdollisuus joustavasti lisätä ja vähentää, vastaa Karjalainen.

Rakennemuutos on herättänyt paljon keskustelua ja pelkojakin. Karjalaisen mielestä jotkin asiat ovat menneet keskustelussa sekaisin.

– Tässä ei missään tapauksessa puututa omaishoitoon! Pääsääntöisesti kaikki ikäihmiset haluavat olla kotona, ja tottakai pyritään kuntouttamaan heidät osastolta kotiin. Ja on lisättävä ennaltaehkäisevää hoitoa, ettei joudu vuodeosasastolle.

– Kotonakaan ei saa olla heitteillä. Omaishoitoa on kehitettävä, samoin kotihoitoa, mutta kaikkea ei voi tehdä kerralla.

Karjalainen kertoo, että Vihdissä kotihoidolla on nyt 172 pysyvää ja 70 tilapäistä asiakasta.

Karjalainen kiittää Karviaisen henkilökuntaa ja johtoa tavasta löytää uusia toimintatapoja, joiden avulla voidaan parantaa palveluita ja samalla säästää kustannuksissa.

Nummelan vuodeosastopaikkojen vähennys aiheuttaa seitsemän työntekijän vähennystarpeen. Kuntayhtymähallitus päätti tiistaina äänin 5–3 käynnistää yt-neuvottelut. Kuntayhtymän johtajan Timo Turusen mukaan kaikille löytyisi uusi työ Karviaisesta.