Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin koulut: Kristilliset perinteet saavat näkyä joulujuhlissa – Jälleen juhlitaan koruttomasti luokissa, vanhempia ei kutsuta

Saavatko kristilliset jouluperinteet näkyä Vihdin kouluissa, esimerkiksi joulujuhlissa? Kyllä saavat.

– Mitään yhteisiä ohjeistuksia ei ole, ei myöskään ole annettu mitään rajoituksia, mitä ei saisi tehdä, sanoo opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki Vihdin kunnasta. Hän on rehtoreiden esimies ja tietää Vihdin koulujen käytännöistä.

– Nyt korona-aika varmasti haastaa kouluja enemmän kuin mikään muu. Ohjelmat ja esitykset samoin kuin vierailut toteutetaan terveysturvallisuus edellä, ja niinpä moni pieni koulu suunnittelee juhlaa ulkotiloihin.

Tulossa on jo toinen koronajoulu ilman perinteisiä koulujen joulujuhlia. Miten syyslukukausi lopetellaan Vihdin suurimmassa koulussa, Kuoppanummen koulukeskuksessa?

– Luokittain. Yleisiä juhlia ei järjestetä. Vanhempia ei voi ottaa koululle, eikä oppilaita voi olla koolla isommissa ryhmissä, vastaa rehtori Markku Tolvanen.

– Tämä on valitettavaa; varmaan vanhempia harmittaa. Sama oli tilanne vuosi sitten.

Opetushallituksen ohje on riittävä.

Markku Tolvanen, rehtori

Keväällä koronatilanteen ollessa parempi Kuoppiksen 9.-luokkalaisten perinteinen juhla pystyttiin järjestämään ulkona pallokentällä, turvavälein sielläkin.

Kuoppiksella on 772 oppilasta. Yhtenäiskoulu on Vihdin monikulttuurisin: 88 oppilaan äidinkieli ei ole suomi. Eri äidinkieliä on 21 ja kansallisuuksia 16.

47 oppilaan Vanjärven koulussa juhlitaan oppilaiden kesken: joko luokittain tai koko kouluna.

– Seuraamme tilannetta ja teemme päätöksen ensi viikolla, kertoo rehtori S anna Muurinen.

– Meillä piti olla yhteinen juhla, johon vanhemmatkin olisivat tulleet. Vallitsevan tilanteen takia nyt ei kutsuta ulkopuolisia.

Vanjärven oppilaiden keskuudessa odotettu juttu on joulukalenteri: joka luokassa on oma, lisäksi koko koululla yhteinen.

Jouluperinteet saavat näkyä koulumme juhlissa: esimerkiksi jouluseimikuvaelma, Enkeli taivaan -virsi tai tiernapojat eivät ole kiellettyjä, toteaa Markku Tolvanen.

– Juhlaa suunnittelevat opettajat rakentavat jokaiselle ikätasolle juhlasta kokonaisuuden, jossa on uutta ja vanhaa. Perinteiset esitykset on muokattu nykypäivään sopiviksi niin, ettei niistä aiheudu mielipahaa.

– Joulukirkossa käynti on mahdollista niin, että ketään ei velvoiteta osallistumaan ja tarvittaessa poisjääville järjestetään vaihtoehtoista toimintaa. Korona-aikana emme ole käyneet kirkossa, Tolvanen kertoo.

Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaan opetuksen järjestäjä eli kunta sekä koulut itse päättävät perinteisistä juhlista ja niiden sisällöstä.

Juhliin voi sisältyä myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, koska ne ovat osa suomalaista kulttuuria, johon myös muusta kulttuurista tulevan oppilaan on tärkeää voida tutustua. Esimerkiksi Enkeli taivaan -virren laulaminen ei tee koulun joulujuhlasta uskonnon harjoittamistilaisuutta.

Koulu sopii huoltajan kanssa, jos tämä ei halua oppilaansa osallistuvan kaikkeen juhlaan kuuluvaan ohjelmaan.