Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläinen Otto Nevala perusti lukion yrittäjyyskurssilla kotiparturin – ”Tykkään luoda kaunista ja hyvännäköistä”

Vihtiläisellä Otto Nevalalla, 17, on tyylikkään kiharat hiukset, useita sormuksia ja mustaa kynsilakkaa. Nuorukainen vaikuttaa heti kättelyssä taiteelliselta tyypiltä.

Arvaus osuu oikeaan.

Nevala on stailannut myös muita ihmisiä jo kolmen vuoden ajan. Hän leikkaa koko kaveripiirinsä ja sukunsa hiukset. Nevalan ensimmäinen asiakas oli hänen pikkuveljensä.

Nuorukainen on perustanut vastikään oman kotiparturiyrityksen Vihdin lukion yrittäjyyskurssin kautta.

Ideana on leikata hiuksia ihmisten kodeissa: koronaturvallisesti, helposti ja nopeasti. Tarkoituksena on tehdä hyvää jälkeä.

– Olen täsmällinen ja tarkka. Tykkään toteuttaa taiteellisuuttani hiusten leikkaaminen kautta. Tiedän, millaiset hiukset sopivat kenenkin päähän, etenkin kasvojen muotoon, Nevala sanoo.

Nevala juttelee ensin asiakkaan kanssa hänen mieltymyksistään ja tuo sitten siihen jotakin omaa mukaan.

– Rohkaisen myös kokeilemaan uudennäköisiä hiuksia.

Tavoitteena on symmetrisyys sekä kasvoihin nähden tasapainoiset, persoonaan sopivat hiukset.

Nuorukainen on saanut yrittäjänä jo jonkin verran asiakkaita. Yrityskurssi pidetään lukion toisella luokalla. Se kestää vuoden.

– Kurssi rohkaisee perustamaan yrityksen, jos siitä aiemmin on vasta haaveillut. Opettaja Oskari Ropponen motivoi meitä myös todella paljon.

Nevala kertoo, että yrittäjyys sopii hyvin aikatauluihin muiden opintojen ja harrastusten kanssa.

– Ja onhan tämä minun harrastukseni. Rakastan maalaamista ja piirtämistä. Hiusten leikkaus on taas eräänlaista muotoilua. Tykkään luoda kaunista ja hyvän näköistä.

Nevala on perehtynyt kolmen vuoden ajan hiusten leikkaamiseen: mies siis todella pitää aiheesta.

– Youtube-videoita on tullut katsottua varmaan kymmeniä, ellei satoja tunteja. Luen, kuuntelen, ja keskustelen aiheesta.

Otto Nevala ajaa tarvittaessa myös partoja. Hän vinkkaa, että parran pitäisi sopia pään muotoon ja korostaa leukalinjaa. Parta pitäisi katkaista silloin niin, että kaksi sormea mahtuu leuan alle. Parta leikataankin käytännössä aataminomenan kohdalta: silloin se korostaa parhaiten leukaa.

Naisten hiuksia Nevala ei ole leikannut vielä ainakaan massoittain; vasta jonkin verran.

– Koitan opetella myös naisten hiuksia.

Vihdin lukiolla oli vastikään markkinat, jossa Nevalalla oli oma ständi. Hän leikkasi siellä pikavauhtia lukiolaisten hiuksia. Parturoinnissa kävi myös yrityskurssin opettaja. Työskentelyä katsoi tarkalla silmällä 20–30 lukiolaista, mikä teki saksimisesta astetta haastavampaa.

– Porukka oli todella tyytyväistä. Moni tuli seuraavana päivänä kiittämään, että tulipa siistit hiukset.

Lukion kurssilla koetetaan tavoitella kannattavaa yritystoimintaa. Sen takia oppilas saa käyttää omaa rahaa yritykseensä vain sata euroa.

Nevala omisti ammattilaisvälineet ja mopon jo ennen yrityksensä perustamista. Hän on ostanut nyt lähinnä aineita, joilla puhdistaa hiustenleikkauskoneita.

– Meitä on yrittäjyyskurssilla kymmenisen henkeä. Se on hyvä, yhtenäinen porukka. Kaikilla on aito tavoite tehdä jotakin. Tässä voi katsoa jo nuorella iällä, onko yrittäminen oma juttu.