Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoon liittyvien määrä noussut Vihdissä – ihmisten kohtaamisen tarve näkyy seurakuntaelämässä

Vihdin seurakunnassa on keksitty uusia keinoja saavuttaa seurakuntalaisia koronan aikana. Kirkkoon liittyvien määrä on noussut, sadan liittyjän rajapyykki ylittyy kohta.

– Tänä vuonna Vihdin seurakuntaan liittyi yhdeksän kuukauden aikana, syyskuun loppuun mennessä, 97 ihmistä, kun vuoden 2019 koko luku oli 93, kertoo Vihdin seurakunnan tiedottaja Outi Lähteenoja.

Tapahtumien määrässä on sen sijaan luonnollisesti roima romahdus koronan vuoksi. 2019 Vihdin seurakunnan toiminnassa kohdattiin 108 000 ihmistä, tänä vuonna 30.9. mennessä kohtaamisia oli noin 22 000.

Ihmisten kohtaamisen nälkä näkyy seurakuntaelämässä.

– Järjestimme lokakuussa afrikkalaisen gospelmessun. Odotimme vähäistä kävijämäärää, mutta tapahtui pieni ihme. Kirkko oli täynnä, osallistujia oli 130, seurakuntapastori Jari Hiekkanen hämmästelee.

Karanteenimääräykset ja ihmisten yksinäisyys näkyy etenkin diakoniatyössä.

Odotimme vähäistä kävijämäärää, mutta tapahtui pieni ihme.

Seurakuntapastori Jari Hiekkanen

– Vaikka korona vaikutti vuoden 2020 yhdeksään kuukauteen, diakoniatyöntekijämme kohtasivat tänä aikana yksittäisiä asiakkaita kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuosina. Meillä oli yli 2 500 avun tarvitsijaa, eikä määrä ole pienentynyt. Järjestimme toissa vuonna 1 600 ryhmätoimintaa 23 000 kävijälle, tänä vuonna olemme pystyneet järjestämään 57 ryhmätoimintaa, Lähteenoja toteaa.

Myös rippikoulujen merkitys on korostunut. Ensi vuoden rippikouluihin on ilmoittautunut huippumäärä vihtiläisnuoria, noin 340 henkilöä.

– Luovuus näkyi rippikouluissamme viime vuonna. Pidimme tapaamisia etänä eri alustoilla ja leirit toteutuivat syksyllä viikonlopun pituisina. Menneenä kesänä rippikoulut on pystytty pitämään normaaliin tapaan, ja tästä kielii runsas hakijoiden määrä isoskoulutuksessa tänä syksynä, Hiekkanen toteaa.

Luovuutta seurakunnassa on käytetty monin eri tavoin. Jumalanpalvelusten striimaukset aloitettiin seurakunnassa maaliskuussa 2020.

– Kaikkien nähtävillä striimauksina tai tallenteina on ollut paljon eri tilaisuuksista. Yksittäistä jumalanpalvelusta on avattu ruudulle 80–400 eri laitteesta. Striimauksia jatketaan ja niitä pääsee seuraamaan seurakunnan Youtube-kanavalta tai tapahtumakalenteristamme. Seurakunnan somekanavilla on julkaistu videoita ja kuvia vapaaehtoisilta ja työntekijöiltä, Lähteenoja kertoo.

Hiekkanen puolestaan kokosi Facebookiin opetussarjan ”Sytykkeitä”, jonka punaisena lankana on Raamatun näkökulmat.

Yksi seurakunnan korona-ajan päätöksistä on pitää Nummelan ja Vihdin kirkot avoinna myös viikolla, päivystäjiksi löytyi vapaaehtoisten joukko. Vapaaehtoisten voima on seurakunnassa suuri. He mahdollistavat sen, että seurakuntalaisille on tarjolla erilaisia aktiviteetteja jumalanpalveluselämän lisäksi. Hyvä esimerkki tästä on työpiiri ja käsityömyymälä Toivon Jyvä Nummelan keskustassa, jossa puikot kolisevat ja ompelukone surisee. Vapaaehtoiset valmistavat tuotteita myyntiin lahjoitetuista materiaaleista, tuotto menee lähetystyöhön.

– Meillä vallitsee täällä aina kunnioitus ja rakkaus toisia ihmisiä kohtaan, kiteyttää Toivon Jyvän yksi kutojista Sirkka-Liisa Juntunen seurakunnan sanomaa.

Keskiviikkona ilmestynyt Vihdin seurakunnan lehti Vakka tervehtii vihtiläisiä joulun tunnelmalla. Vakallinen tapahtumainfoa houkuttelee lukijoita liikkeelle.