Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Liikenneonnettomuudet tasaisella tasolla Vihdissä –  "Liikenne on yhteispeliä", muistuttaa kunnan liikennesuunnittelija

Vihdissä tapahtui vuosien 2016–2020 aikana yhteensä 317 poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta, tiedottaa Vihdin kunta. Liikenneonnettomuuksien määrä on vaihdellut vuosittain noin 50 ja reilun 70 onnettomuuden välillä.

– Viime vuosina [onnettomuuksien määrässä] ei ole tapahtunut suuria muutoksia, toteaa Vihdin kunnan liikennesuunnittelija Laura Kilpeläinen.

Kilpeläinen on osa Vihdin kunnan liikenneturvallisuustyöryhmää, joka seuraa liikenneonnettomuuksien kehitystä vuosittain.

Poikkihallinnollisen työryhmän tarkoituksena on tukea ja edistää liikenneturvallisuutta Vihdissä. Työryhmään kuuluu useampi edustaja Vihdin kunnalta sekä edustajat Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta, Liikenneturvalta ja Uudenmaan Ely-keskukselta.

– Työryhmä on aika vahvasti Uudenmaan Ely-keskusvetoinen. Ely-keskus on pyrkinyt siihen, että heidän alueellaan olisi liikenneturvallisuustyöryhmiä, kertoo Kilpeläinen.

Työryhmällä on ollut toimintaa vuodesta 2013 alkaen ja se kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa käymään läpi jokaisen organisaation ajankohtaisia asioita ja suunnittelemaan toimintaa.

– Esimerkiksi Liikenneturvalla on monesti erilaisia koulutuksia varhaiskasvatukseen, nuorisopuolelle ja kouluihin, kertoo Kilpeläinen.

Koronatilanteen vuoksi toiminta on muutamana viime vuotena ollut tiedotuspainotteista.

– Nyt olemme järjestäneen virtuaalisia kouluvierailuja. Olemme myös laatineet kouluille saattoliikennepaketteja, joissa kannustetaan siihen, että kouluun saavuttaisiin pyörällä tai kävellen. Autoliikenteen vähentäminen parantaa aina turvallisuutta koulun ympäristössä.

Kilpeläinen pitää poikkihallinnollista työryhmää hyödyllisenä.

– Liikenne on yhteispeliä, hän toteaa.

Kilpeläinen muistuttaa, että jokainen kuntalainenkin voi osaltaan edistää turvallisempaa liikkumista. Jalankulkijat ja pyöräilijät voivat huolehtia näkyvyydestään heijastimin ja heijastinliivein. Autoilijat taas voivat kiinnittää huomiota muun muassa sopivaan tilannenopeuteen ja varata riittävästi aikaa liikenteeseen.

Pääosa, 26 prosenttia, Vihdissä tapahtuneista onnettomuuksista vuosina 2016–2020 oli yksittäisonnettomuuksia, kuten tieltä suistumisia, joissa osallisena oli vain yksi ajoneuvo. Toiseksi yleisin onnettomuustyyppi olivat hirvionnettomuudet, joita oli 24 prosenttia onnettomuuksista.

Kaikista liikenneonnettomuuksista 95 oli henkilövahinkoon johtaneita. Onnettomuuksissa loukkaantui yhteensä 122 henkilöä ja kuoli 11 henkilöä.