Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Minkä elämänohjeen antaisit 18-vuotiaalle itsellesi? – Vihdin Uutiset kysyi tutuilta vihtiläisiltä

Elämä aikuisuuden kynnyksellä on aikaa, jolloin moni etsii itseään ja omaa polkuaan, ja oma tulevaisuus alkaa vasta hiljalleen hahmottua. Vihdin Uutiset kysyi tutuilta vihtiläisiltä, mitä he haluaisivat sanoa 18-vuotiaalle itselleen.

Inari Krohn, taiteilija

"Jos mietin itseäni 18-vuotiaana, niin sanoisin, että rohkeasti vain toteuttamaan omaa unelmaa ja sitä päämäärää, jonka on itselleen asettanut, eli minun tapauksessani tulla taiteilijaksi. Olin silloin pyrkimässä kuvataideakatemiaan ja tiesin, että se on sellainen elämänura, jossa pitää vain toteuttaa itseään eikä ajatella, miten siinä mahdollisesti pärjää tai on pärjäämättä. Pitää vain toteuttaa omaa haavettaan ja mennä sen mukaan. Niin tein, eikä voi valittaa. Toteutan ohjetta edelleen; näyttelyitä on tulossa koko ajan."

Antti Taipale, esiintyjä ja väitöskirjatutkija

"Antaisin 18-vuotiaalle itselleni seuraavan ohjeen: kuuntele sydäntäsi ja elä sellaista elämää, jota sinä itse haluat. Ole rohkeasti se, joka koet olevasi. Älä yritä olla jotain mitä et ole tai miellyttää muita. Yritä löytää syvempi tarkoitus kaikelle, mitä teet. 18-vuotiaana maailma oli auki ja itsenäistymisprosessi oli voimakkaasti käynnissä. Vähemmistöön kuuluvana elämä oli kummallista ja oman itseni ja persoonani oli uudelleen adaptoiduttava valtaväestöön. Päässä pyöri kysymyksiä siitä, kuka oikein olen ja mihin olen matkalla ja kenen kanssa. Seksuaalivähemmistöön kuuluvana maailma tuntui välillä hankalalta. Tänä päivänä tilanne on tietysti toinen. Tärkeintä on kuitenkin rakkaus, ja se, että saa jakaa ja vastaanottaa sitä. Edelleen harmittavan moni on eri mieltä aiheesta."

Elä sellaista elämää, jota sinä itse haluat.

Antti Taipale

Päivi Savolainen-Kauppila, Vihdin seurakunnan johtava diakoni

"Ole avoin ja rohkea ja positiivinen. Se on ehkä hieman klisee, mutta kohtele muita ihmisiä niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Muistan selkeästi, missä olin 18-vuotiaana. Olin vastavalmistunut ylioppilas ja lähdössä au pairiksi Englantiin, tavallaan heittäytymässä rohkeasti uuteen. En tiennyt, mikä siellä odottaa. Heittäytyminen ehdottomasti kannatti, sillä kokemus oli loistava. Olin siellä vuoden ja sain paljon uusia ystäviä eri puolilta maailmaa ja näin tietysti myös paljon Englantia. Löysin itsestäni englantilaisen sielun. Sanoisin nuorelle itselleni, että tavoittele unelmia ja haaveita, pidä lasi aina puoliksi täynnä. Tartu rohkeasti uusiin asioihin ja haasteisiin. Sitä olen pyrkinyt toteuttamaan."

Antti Raiski, artisti ja K-kauppias

"Olin vielä siinä vaiheessa sellainen, että koulussa oli vaikeaa keskittyä. Lähdin opiskelemaan musiikkiteatteria ja kävin armeijassa. Olin silloin aika lailla 18-vuotias. Rauhoituin vasta vähän myöhemmin. Nuoruus oli aikamoista kohellusta. Ei silloin ollut huolta huomisesta. Sanoisin itselleni, että ota vähän rauhallisemmin ja suunnittele elämää vähän eteenpäin. Sen ajan olisi voinut niin sanotusti käyttää vähän paremmin hyödyksi. Minulla oli silloin hirveä kiire tekemään musiikkia eikä mielessä ollut oikeastaan muuta. Kun 23-vuotiaana pääsin tekemään sitä ammatikseni, sehän oli ihan älyttömän siistiä. Tänä päivänä olen hyvin onnellinen. Olisi tässä voinut käydä monella tavalla toisinkin."