Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kaarlo Ranta -stipendi: Vihdin Karjalaseura palkittiin kirjastaan

Vihdin kunnan hyvinvointilautakunta myönsi Vihdin Karjalaseuralle vuoden 2021 Kaarlo Ranta -palkinnon ansioituneesta vihtiläisen kulttuuri- ja kansanperinteen tallentamisesta, edistämisestä ja sen siirtämisessä seuraaville sukupolville. Palkinto jaettiin ennen kunnanvaltuuston kokousta maanantaina.

Palkinto tuli ”Tuliko meistä karjalaisista vihtiläisiä” -tutkimuksesta ja kirjasta, joka julkaistiin helmikuussa 2021.

– Olemme erittäin kiitollisia Vihdin kunnalle saamastamme tunnustuksesta. Samalla kiitämme vihtiläisiä siitä, että he aikoinaan ottivat avosylin vastaan 2 341 menetetyn Karjalan evakkoa. Antoivat kodittomille kotiseudun, sanoi Karjalaseuran puheenjohtaja Veli Pelkonen.

– Olemme myös iloisia siitä, että voimme vastaanottaa tämän palkinnon Vihdin kunnanvaltuuston kokouksen yhteydessä, koska valtuusto on tärkein paikka, missä tehdään kotiseututyötä. Työtä, jolla ihmiset saadaan viihtymään ja voimaan hyvin koti-Vihdissä.

– Valtuusto on demokratian lippulaiva, joka omalla esimerkillään näyttää meille paikallisille yhdistyksille mallia ja suuntaa siitä, kuinka yhdessä puhumalla, sopimalla ja tekemällä saadaan hyvää aikaiseksi, Pelkonen jatkoi.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Tiina Noro (kok.) tarkensi palkinnon perusteluja:

Kirja Vihdin karjalaisista on osa suurta tarinaa .

– Vihdin Karjalaseurassa syntyi vuonna 2014 ajatus tutkia kuntaan muuttaneiden Karjalan evakkojen ja heidän perheidensä tarinoita. Seura lähti hakemaan vastausta kysymykseen, tuliko karjalaisista vihtiläisiä. Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitokselta saatiin asiantuntevia yhteisyökumppaneita ja myös varsinaisen tutkimuksen tekijä.

– Kirja ”Tuliko meistä karjalaisista vihtiläisiä” on ollut myyntimenestys. Se antaa Suomen evakkotaustaisille ihmisille vertailupohjaa miettiä sitä miten itse, omat vanhemmat, isovanhemmat ja suku ovat sopeutuneet uudelle kotipaikkakunnalle. Ja miten kantaväestö on vastaanottanut heidät. Kirja Vihdin karjalaisista on osa sitä suurta tarinaa, miten Suomen kansa on selvinnyt sodan jälkeisestä ajasta aina tähän päivään asti.

Joka toinen vuosi myönnettävä, 500 euron suuruinen Kaarlo Ranta -stipendi on jaettu vuodesta 1980 lähtien.

– Lautakunta sai 28 ehdotusta, joissa oli ehdotettu 17 eri palkittavaa, kaikki ansioituneita toimijoita. Lautakunta kävi vilkkaan keskustelun ja päätyi yksimielisesti valitsemaan Vihdin Karjalaseuran, kertoi Noro.