Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin valtuusto vauhditti jumiutuneita kyläkaavoja: Vihtijärvelle kaava yksityisrahoituksella – Tervalammen kaavaan konsulttirahaa

Vihdin kunnan kaavoitusohjelma 2022–23 hyväksyttiin kunnanvaltuustossa yksimielisesti ja runsain puheenvuoroin maanantaina.

Valtuusto oli samaa mieltä kuin kunnanhallitus: kyläkaavoja eli kylien osayleiskaavoja on vauhditettava. Kärkeen nostettiin pitkään odotetut Vihtijärven ja Tervalammen osayleiskaavat.

Vihtijärven kyläkaavaa aletaan laatia konsulttityönä ja kylän osoittamalla yksityisellä rahoituksella, mikä on uutta. Tervalammen osayleiskaavaehdotus on kaavoitusohjelman mukaan nähtävillä jo lokakuussa 2022.

Konsulttipalveluja on ostettava, jotta tiukoissa aikatauluissa pysytään. Siksi kaavoituksen ensivuoden määrärahaan lisätään 200 000 euroa valtuuston päätöksellä.

Tästä määrärahasta puolet varataan Tervalammen osayleiskaavatyön edistämiseen kaavoitusohjelman aikataulussa.

Toinen 100 000 euroa varataan Nummelan lentokentän asemakaavamuutoksen (N 199) edistämiseen täysipainoisesti muiden asemakaavahankkeiden ohella, päätti valtuusto.

Vuosittainen päivitys mahdollistaa poliittisen ohjauksen.

Mikko Lasanen (kesk.)

Kylien osayleiskaavat ovat hyvin esillä kaavoitusohjelmassa, kiitti Petri Lehtiranta Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.

– Vihdin pitää olla rohkea kaavoittaja, ja Vihti onkin suunnannäyttäjä: vaikka Vihtijärven kaava teetetään konsultilla, se käy kuitenkin ihan normaalin polun kuntapäätöksenteossa, maksaja on vain yksityinen taho. Tämä tapa ei ole ihan ainutkertainen mutta harvemmin käytetty, sanoi Lehtiranta.

Sdp:n ryhmäpuheessa Pentti Pulkkinen onnitteli Vihtijärven ja Tervalammen kyliä, mutta varoitti:

– Nyt aloitettavat osayleiskaavatyöt käynnistyvät mielestämme vaarallisilla vesillä. On ilmiselvää, ettei kunnan maanomistajia tultane kohtelemaan niiden mitoituksessa tasapuolisesti verrattuna muun muassa Otalampi-Härkälän osayleiskaavaan, jossa vaaditaan rakennuslupaan suunnittelutarveratkaisu. Tervalammella ja Vihtijärvellä sitä ei tarvittaisi.

Suorat sanat lausui Veli-Matti Laitinen Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa:

– Miksi näitä linjauksia ei ole aikaisemmin tehty, onhan tämä ollut poliittisten päättäjien käsissä? Merkittävin syy miksi asiat nyt etenevät on kuntavaalien tulos, jonka johdosta koko kunnan kehitystä ajavat henkilöt ovat nyt oikeilla paikoilla. Äänestämällä voisi siis vaikuttaa, tässä hyvä esimerkki, Laitinen puhui.

Keskustan ryhmäpuheessa Mikko Lasanen huomautti, että viime vuosina Vihtiin on kyllä valmistunut asemakaavoja, mutta ei yhtään osayleiskaavaa eli kyläkaavaa.

– Kaavoitusohjelma ei ole aiesuunnitelma, vaan kaavoituksen työohjelma tulevaksi vuodeksi. Sen vuosittainen päivitys mahdollistaa poliittisen ohjauksen ja sen, että työn alla ovat rakentamisen kannalta tarpeelliset kaavat, tähdensi Lasanen.

Vihtijärvellä on totuttu siihen, ettei kylä ole ollut millään tavoin kunnan prioriteettien kärkisijoilla. Ei siis ole mitenkään tavatonta, että toteutamme tuon osayleiskaavankin omin voimin. Tavoitteenamme on vain nopeuttaa asioiden etenemistä, perusteli vihtijärveläinen valtuutettu Markku Pietilä (kok.)

Hän kertasi Vihtijärven osayleiskaavan pitkää historiaa ja aloitti vuodesta 2000. Tuolloin kunnan kaavoitusinsinöörin virassa oli Olli Pekka Hatanpää.

Valtuutettu Olli Pekka Hatanpää (vihr.) puolestaan totesi, että Vihtijärveä on kyllä kaavoitettu: kylään on tehty kaksi vahvistettua osayleiskaavaa, yksi vahvistamaton osayleiskaava ja yksi kaavaluonnos.

Valtuusto hyväksyi kaavoitusohjelman ohella myös kuluvan vuoden kaavoituskatsauksen. Vihdin kunnan kaavoitusyksikölle annettiin niistä kosolti kiitosta puheenvuoroissa.