Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin opetushenkilöstön palkkoihin liki miljoona lisää – valtuusto päätti budjettimuutoksesta

Vihdin kunnan opetushenkilöstön palkkoihin tarvitaan tänä vuonna liki miljoona euroa enemmän kuin oli budjetoitu.

Kunnanvaltuusto päätti maanantaina talousarviomuutoksesta, jolla opetuksen tulosalueen henkilöstökulujen määrärahaa nostetaan 980 000 eurolla. Tästä 300 000 euroa katetaan varhaiskasvatuksen tulosalueelta, joka on alittamassa budjettinsa samalla summalla.

Budjetin ylitystä opetuksen tulosalueella selittää se, että sijaistarve on ollut korkea koko vuoden koronasta johtuvien poissaolojen vuoksi. Vihta-säästötoimesta, määräaikaisten opettajien kesän palkattomuudesta kertynyt säästö oli noin 220 000 euroa vähemmän kuin talousarviota 2021 laadittaessa oli arvioitu. Opetuksen palkoissa ei ollut myöskään budjettia tehtäessä huomioitu järjestelyvaraerän korotusta 1.4.2021 alkaen, jonka euromääräinen vaikutus on arviolta 120 000 euroa.

Tämän lisäksi opetuksen tulosalueella on ollut hankkeita, joita ei ole pystytty talousarvion laadinnan yhteydessä huomioimaan. Ne näkyvät talousarvioon nähden korkeampina avustustuloina, mutta myös kasvaneina toimintakuluina henkilöstökulujen puolella.

Kokoomus-Rkp:n ryhmäpuheenvuoron valtuustossa käyttänyt Joonas Kairajärvi (kok.) aloitti räväkästi:

– Mitä yhteistä on Jenkki-purukumilla ja Vihdin talousarvioilla? Molemmilla on tapana venyä ja paukkua.

Mitä yhteistä on Jenkki-purukumilla ja Vihdin talousarvioilla?

Joonas Kairajärvi, valtuutettu (kok.)

– Talousarvion sitovuus tuntuu olevan sangen venyvä käsite, jos puhutaan lähes miljoonan euron ylityksestä toimintakatteeseen nähden. Kun puhutaan neljättä vuotta peräjälkeen tapahtuvasta tuntuvasta ylityksestä yhden lautakunnan osalta, herää kysymys onko kyseessä systemaattinen ongelma.

Kairajärvi pitää myönteisenä sitä, että talouden seurantaa ja ennusteita tehdään jatkossa kuukausitasolla.

– Elämme nykyisen kuntatalouden kannalta viimeistä ”vanhaa normaalia”. Vuoden 2023 jälkeen 80 senttiä jokaista kuntaeuroa kohden käytetään opetuksen ja varhaiskasvatuksen toteuttamiseen. Tästä syystä tulee talouden suunnitteluun ja seurantaan kiinnittää erityistä huomiota tulevaisuudessa. Pyritään siis jatkossa yhdessä siihen, että toimintakatteiden ylitysten sijaan ainoa asia mikä paukkuu on henkselit, kun talouden suunnittelu ja seuranta on tehty hyvin!