Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakunta lahjoittaa Vihdin museolle kristallikruunun

Vihdin seurakunta lahjoittaa Vihdin museolle empiretyylisen kristallikruunun, joka ollut jo pitkään museolla säilytyksessä. Lahjoituksesta päätti kirkkoneuvosto, koska kruunulle ei ole löytynyt paikkaa esimerkiksi kirkossa tai pappilassa.

Kristallikruunu oli rikkinäisenä ja likaisena Vihdin kirkon kakkoskerroksen kirkkomuseotilassa. Museotoimenjohtaja Heidi Tammelin kunnosti sen konservaattoriopintojensa loppuvaiheessa 1990-luvun taitteessa. Siitä lähtien se on koristanut salia museon perusnäyttelyssä, joka esittelee vauraan vihtiläisen talonpojan arkea ja juhlaa 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Museo muuttaa uusiin tiloihin Kuntalaan ensi vuonna, ja Tammelin kysyi seurakunnalta, haluaako se kruunun takaisin.

– Perusnäyttelytilat pienenevät, joten kruunu ei todennäköisesti tule esille uuteen perusnäyttelyyn vaan asianmukaisesti säilytykseen museon kokoelmatiloihin.

Tammelin muistelee kruunun kunnostusta:

– Se oli aikamoisessa alennustilassa. Irrotin kristallit, puhdistin ne ja rungon kärpäsenkakoista ja pölystä, solmin kristallit messinkilangoilla toisiinsa. Kruunusta puuttuu edelleen puolet kristalleista, mutta laitoin ne siten, että näyttää kokonaiselta.

– Onhan se aika hieno empiretyylinen pussikruunu. Iästä, valmistusmaasta ja tarkemmasta tyylisuunnasta ei ole tietoa. Museoviraston tutkija on aikoinaan tehnyt seurakunnan kalustoluettelon, jossa yksi kattokruunu voisi olla tämä. Kuvaa ei luettelossa ole.