Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelan paloasemalla jouluaatto on tavallinen työpäivä – "Toivomme tietenkin, että joulu olisi mahdollisimman rauhallinen"

Vaikka Suomi hiljentyy perjantaina joulun viettoon, ei yhteiskunta kuitenkaan kokonaan pysähdy. Muun muassa lääkärit, sairaanhoitajat, lentäjät, ruokakaupan myyjät, kätilöt ja pelastuslaitoksen henkilökunta tekevät töitään tavalliseen tapaan. Ammattilaiset kantavat vastuunsa ja tietävät, että glögi, suklaa ja yhteinen aika toimivat hyvin myös vuodenvaihteen jälkeen!

Myös Nummelan paloasemalla jouluaatto on päivä muiden joukossa. Tosin sillä erotuksella, että paloasemalla nautitaan työnantajan tarjoama jouluruokaa ja Länsi-Uudenmaan palokuntanuoret käyvät toivottamassa hyvää joulua.

Kuusikin paloasemalta löytyy. Perinteeseen kuuluu, että aseman ensihoitajat koristelevat kuusen.

– Turvallisilla led-kynttilöillä tietenkin, palomies Sami Jauhiainen virnistää ja kertoo, etteivät kynttilät kuitenkaan aiheuta joulun aikaan yhtään enemmän onnettomuuksia kuin muinakaan aikoina.

Liukkaat kelit ovat sen sijaan aiheuttaneet hälytysajoja viime aikoina. Ja jos säätiedotuksia katsoo, on niitä luvassa lisääkin.

– Toivomme tietenkin, että joulu olisi mahdollisimman rauhallinen. Mutta luonnollisesti olemme valmiudessa, jos jotain sattuu, palomies Marko Jokiniemi kertoo.

Me vanhat voidaan hyvin olla töissä.

palomies Marko Jokiniemi

– Onnettomuudet ja sairastumiset pysäyttävät aina ajankohdasta huolimatta, mutta juuri joulun kynnyksellä ei ole kiva joutua sairaalaan, Nummelan palokunnan brittiläisvahvistus Ivan Luck puolestaan pohtii.

Palomiehet Jokiniemi, Luck ja Jauhiainen kertovat jouluaattovuoron kiertävän muun normaalin työkierron mukaisesti. Paloaseman vahvuuteen kuuluu esimies sekä kolme palomiestä ja neljä ensihoitajaa. Näin myös jouluaattona.

Vuoroja vaihdellaan joskus ja aaton kohdalla pienten lasten vanhemmille yritetään saada vapaata.

– Me vanhat voidaan hyvin olla töissä, Jokiniemi nauraa.

– Ei se harmita yhtään. Itse olen ihan mielellään aaton töissä ja olen usein vaihtanut vuorojakin, kun brittiläistä jouluakin vietetään perinteisesti vasta 25. päivänä joulukuuta, Luck kertoo.

Luck kertoo tulevan joulun olevan jo 25. työn merkeissä kuluva joulu.

– Olen ollut palomiehenä 27 vuoden ajan, Luck sanoo.

Jokiniemi laskee työskennelleensä palomiehenä vuodesta 2008 alkaen. Jauhiainen toteaa vain, että pitkään.

Palvelutalo Hopearinteen toiminnanjohtaja Sabah Hawas kertoo, että Hopearinteessä on käytössä ns. ergonominen työvuorolista, jonne jokainen työntekijä voi laittaa omat työvuoronsa valmiiksi.

– Jos työntekijä haluaa tehdä töitä jouluna, merkitsee hän itselleen työvuoron. Ja jos haluaa olla vapaalla, laittaa itsensä vapaalle. Vuorolista on aika ainutlaatuinen ja se on otettu hyvin vastaan, Hawas kertoo ja toteaa joulun olevan kuitenkin haastava, sillä työvoimahaasteita alalla riittää ilman pyhiäkin.

Hawaksen mukaan Hopearinteen työntekijät ovat järjestäneensä palvelutaloon joulua parhaansa mukaan ja joulua on juhlittu jo itsenäisyyspäivästä alkaen.

– Henkilökunta haluaa aidosti viihdyttää asukkaita. Meillä on joulukuuset ja jouluvalot. Aattona syödään tietenkin jouluruokaa, Hawas sanoo ja kertoo joulun tuovan myös muutamia vapaaehtoisia työntekijöitä jouluavuksi.

Ylimääräiset käsiparit tulevat tarpeeseen, kun moni perheellinen on toivonut joulua vapaaksi.