Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan kotitesteillä kova menekki: Kotitestaus on hyvä vaihtoehto, jos joulun perhejuhlat mietityttävät

Koronan kotitestien suuri menekki alkoi, kun asiantuntijat ja viranomaiset kertoivat mediassa, että koronan kotitestit ovat käyttökelpoinen vaihtoehto, jos esimerkiksi mietityttää voiko osallistua perhejuhliin. Testit eivät korvaa virallisia testejä.

– Kotitestien kysyntä kasvoi rajusti. Meillä Nummelan Uudessa Apteekissa yli viisinkertaiseksi. Apteekissa testejä on myyty toistaiseksi noin tuhat, joista valtaosa viimeisten viikkojen aikana. Nykyisellään tilanne on, että saamamme erät ovat menneet sitä mukaan, kun ovat saapuneet. Tilanne muistuttaa korona-ajan alun maskien saatavuusongelmaa ja kuten silloin, niin tässäkin asiassa testien saatavuus paranee kyllä ja pian niitä on ihan normaalisti saatavana. Vielä pari viikkoa sitten tilanne oli erilainen ja testejä oli aina runsaasti varastossa, kertoo apteekkari Kirsi Rosenqvist.

Nummelan apteekin apteekkari Saija Sundholm kertoo, että menekki on ollut kovaa viimeisen parin viikon ajan.

– Nyt on viikossa mennyt jopa 700 kappaletta, aiemmin 300-400 pakettia.

Vihdin 1. apteekissa Vihdin kirkonkylässä on toistaiseksi ollut koko ajan testejä saatavana.

– Testien kysyntä on kasvanut voimakkaasti joulukuussa, koska kotitestaus on lisääntynyt. Useissa muissakin apteekeissa on koronatestejä saatavana vaikka välillä on ollut saatavuuskatkoja. Apteekit pyrkivät parhaansa mukaan pitämään huolta siitä että testejä olisi saatavilla vaikka katkoksia saatavuudessa voi olla. Tällä hetkellä myyntimäärät ovat muutamia kymmeniä testejä päivässä, ennen joulukuuta meiltä meni muutamia testejä päivän aikana, Sari Westermarck kertoo.

Valtaosa Suomeen ja Vihtiin matkaavista testeistä tulee Euroopan kautta Kiinasta.

– Olemme tilanneet huomattavan määrän lisää testejä, joiden pitäisi saapua meille tällä viikolla. Olemme kuitenkin huomanneet, että osa toimittajista ei ole pystynyt toimittamaan testejä luvatussa aikataulussa, joten toivotaan, että aikataulut pitävät. Mikäli saamme kaikki meille luvatut testit ajallaan, niiden tulisi riittää nykyinen menekki huomioiden hyvin loppuvuodeksi ja ensi vuoden alun yli, Rosenqvist jatkaa.

Nummelan apteekissa menekki on koko syksyn ollut tasaista, ja apteekki on pystynyt vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.

– Maanantai-illalla meille tuli ensimmäistä kertaa toimituskatkos, jonka saamme nopeasti paikattua. Tässä farmaseuttinen ammattitaito pääsee oikeuksiinsa: proviisorimme tarkistaa, että hankkimiemme testierien sertifikaatit ovat kunnossa ja ovat viranomaisten hyväksymiä testien laadun takaamiseksi, Saija Sundholm sanoo.

– Meillä on seuraava tilaus jo tehty mutta tarkka testien toimitusaika ei ole vielä tiedossa. Tämä testierä riittää vielä ainakin ensi viikon puolelle, toteaa Sari Westermarck.