Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vallan kahvassa: | ”Olen viilipytty, ja aika hyvä argumentoimaan” – Konkari Anu Rajajärvi (sd.) on huolissaan yksittäisten intressien ylikorostumisesta Vihdin kuntapolitiikassa

Kuudennen kauden kunnanvaltuutettu Anu Rajajärvi (sd.) on Vihdin kokeneimpia poliitikkoja. 20 vuotta vallan ytimessä, kunnanhallituksen pöydässä ja puheenjohtajistossa, tulee hänellä täyteen vuonna 2022.

Rajajärvi vaikuttaa tasaiselta tyypiltä – menettääkö hän koskaan malttiaan?

– Olen viilipytty. Jos menee tiukaksi, olen aika hyvä argumentoimaan: varmasti saan kantani perusteltua. Enkä anna periksi, jos on fakta-argumentteja takana.

– Vastuu on kuitenkin hionut särmiä ja ymmärrystä siitä, etteivät faktat aina ole päätöksenteon perusta. Mutta lainsäädäntöön päätösten on aina nojattava.

Viilipyttymäisyys voi hämätä: valtuustotoveri Tiina Noro (kok.) on sanonut Rajajärveä tunteelliseksi ihmiseksi.

– Sen allekirjoitan! Politiikan tekeminen ja itselle läheisten asioiden, kuten koulutus- ja liikuntapolitiikka, edistäminen on myös tunnepohjaista. Jos ymmärrystä ei löydy poliittiselta vastapuolelta, koen pettymystä. Silloin argumentaatiotaidot korostuvat ja asian puolustaminen vahvistuu.

Yksi agendani on saada nuoria mukaan politiikkaan.

Anu Rajajärvi oli ensi kertaa ehdolla vuoden 2000 kuntavaaleissa ja meni heti läpi. Viime kesän kuntavaaleissakin hän oli kärkipäätä 218 äänellään.

Vaaleissa Vihdin valtuusto uusiutui melkoisesti.

– On hyvä, että on aktiivisia uusia valtuutettuja. Mutta joukossa näkyy olevan sellaisia, jotka haluavat muuttaa koko organisaation omien tavoitteidensa mukaisesti.

Tästä Rajajärvi on hyvin huolissaan.

– Tilanne on poikkeuksellinen 20 vuoden kokemuksen näkökulmasta. Yksittäiset intressit ovat ylikorostuneet, eikä lainsäädännöstä tai hyvästä hallinnosta olla valmiita hakemaan pohjaa päätöksenteolle.

Kysyttäessä Rajajärvi viittaa erityisesti uuteen kunnanhallituksen puheenjohtajaan Leevi Pursiaiseen (kok.).

– Olen sanonut huoleni hänelle naamatustenkin. Ymmärrän toki, että opetellaan kuntapolitiikkaa ja haetaan periaatteita miten toimia. Yritystä kyllä on!

Kuntapolitiikka on muuttunut lyhytjänteisemmäksi. Myös luottamus ja arvostus viranhaltijoita kohtaan on heikentynyt, näkee Rajajärvi. Hän on tästäkin hyvin huolissaan.

– Meillä on viranhaltijoita suhteessa vähemmän kuin naapurikunnissa. Poliitikot antavat viranhaltijoille työläitä selvityspyyntöjä ja myös kohtuutonta kritiikkiä.

– Viranhaltijamme ovat osaavia ja hoitavat hommansa äärettömän pitkäpinnaisesti. Koen velvollisuudekseni painottaa poliitikkojen suuntaan, että viranhaltijat ovat samaa joukkuetta, eivät vastustajia!

Millainen vallankäyttäjä, päättäjä, johtaja, poliitikko Anu Rajajärvi on omasta mielestään? Mitkä ovat hänen vahvuutensa ja heikkoutensa?

– Päätöksenteossa nojaudun faktatietoihin ja esittelijöiden taustamateriaaleihin. Koen, että monet kuntapolitiikan asiat ovat kaikkien etu, eikä puoluepolitiikan pitäisi vaikuttaa samalla tavalla kuin valtakunnan politiikassa. Katson enemmän yleistä etua kuin yksittäisten ihmisten intressejä.

Pitkä kokemus tuo Rajajärvelle varmuutta tehdä nopeitakin päätöksiä. Mutta hän on myös Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja.

– Suuremman ryhmän mielipide muotoutuu hitaammin, jolloin oma kärsimättömyys nousee esille. Tarvitaan siis enemmän kärsivällisyyttä selvittää asioita laajemmalle joukolle.

Nummelaan Rajajärven toi kaksi asiaa, lentopallo ja opettajan työ, kesällä 1994.

– Ensin varmistui pelipaikka ViLePan naisten kakkossarjan joukkueessa. Olin kapteeni, kun noustiin liigaan, Rajajärvi muistelee.

Hän opetti historiaa ja yhteiskuntaoppia Nummelassa 14 vuotta, sen jälkeen Keravan lukiossa vuodesta 2007.

Lapsuudenkoti oli demaritaustainen, mutta puolueeseen Anu liittyi vasta Nummelassa. Mikä on ollut hänelle suurin pettymys politiikassa?

– Syvät poliittiset oikeisto–vasemmisto -rajalinjat Vihdin kuntapolitiikassa. Vaikka puheissa niitä on yritetty hälventää, käytännön päätöksenteossa avoin keskustelu on vielä lapsenkengissä. Välillä neuvottelemattomuuden kulttuuri johtaa poukkoileviin päätöksiin ja valituskierteeseen.

Mieleenpainuvia ilon hetkiäkin on politiikka antanut:

– Ensimmäiset kuntavaalit 2000, kun tulin valituksi valtuustoon ensiyrittämällä ja sain johdettavakseni liikuntalautakunnan. Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa pidin ryhmäpuheenvuoron Kuoppanummen koulukeskuksen rakentamisesta. Myös puheenjohtajuus kahdessa puoluekokouksissa 2005 ja 2008. Ensimmäiset eduskuntavaalit 2003 ja yli 3 400 ääntä! Olen iloinen siitä, että moni nuori – entisiä oppilaitani – on lähtenyt mukaan politiikkaan.

Siitä Rajajärvi on tyytyväinen, että Vihdin kunnan alkavan vuoden 2022 budjetista päätettiin varsin sopuisasti.

– Sama arvomaailma kohtasi puolueista riippumatta. Ja jopa ehdottamani valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistojen yhteinen Whatsapp-ryhmä toteutui, kuten viime kaudellakin. Matalankin kynnyksen yhteistyö on kaikkien etu.