Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Ryijy, trendikäs 1700-luvulla ja nyt – näyttely esillä Lohjan pääkirjastossa

Niitä tekisi mieli silittää, tuntea sormissa villan pehmoisuus ja lämpö. Nähdä, kuinka kainuunharmaksen villan sävy muuttuu silittäessä, taputtaa kaunista koiraa, sipaista suloisen pojan poskea. Vaan ei, näihin upeisiin ryijyihin ei sovi koskea, mutta katsoa sopii sitäkin enemmän.

Lohjan pääkirjastossa on nähtävillä Ryijy on pop! Ryijyn uusi tuleminen -näyttely, jossa Lohjan Museo esittelee juuri nyt hyvin suosituiksi nousseita ryijyjä.

Esillä on rinnakkain digitaalisiin mallisuunnitelmiin pohjautuvia nykyryijyjä sekä perinteisiä ryijyjä Lohjan Museon kokoelmista.

Liekö syy koronarajoitusten ja kotoilun, ryijyjen suosio on nyt huimaa; niitä vaalitaan perintötekstiileinä, etsitään kirpputoreilta ja valmistetaan itse. Innostuksesta kertoo jotain vihtiläisen tekstiilitaiteilija Jenni Vanhasen Facebookissa pitämä ilmainen ryijykurssi, jolla oli 570 osallistujaa.

– Otimme vanhan ryijyn yksityiskohdasta kuvan, josta teimme toisintoja omilla valituilla väreillä, Vanhanen kertoo.

Vanhanen on kehittänyt ryijysuunnitteluohjelmiston, jonka avulla tehdään ryijyjä esimerkiksi valokuvista ja maalauksista. Ohjelmassa käytetään kuvantunnistusta. Kirjaston näyttelyssä onkin mukana ryijyjä, joiden kuva on toisinto valokuvasta, kuten kauniista järvimaisemasta, rakkaasta koirasta, Vanhasen omasta lapsesta – ja huuhkajasta.

Vanhanen valittiin kesällä 2019 vuoden artesaaniksi. Voitto julkistettiin samana päivänä, jolloin Huuhkajat voitti historiallisesti tiensä EM-kisoihin.

– Jännitin kovasti sekä omaa pärjäämistäni että Huuhkajien matsia ja päätin, että tästä pitää tehdä ryijy.

Vanhanen sai Palloliitolta luvan kuvan käyttämiseen ja niin syntyi Huuhkajat-ryijy. Kirjaston näyttelyssä on Huuhkajien oma ryijy numero 1, maailmalla on 24 muuta ryijypaketista tehtyä Huuhkajat 2021 -ryijyä.

Ryijyjä tiedetään Suomessa tehdyn keskiajalta lähtien. Lohjan museon näyttelyssä on ryijyjä 1700-luvun lopulta 1970-luvulle.

Ryijy on pop! Ryijyn uusi tuleminen, Lohjan Museon näyttely Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa 5.2.2022 asti.