Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Ilmailukurssi innostaa Vihdin lukiossa – ”En edes kuvitellut, että voisin opiskella tätä näin nuorena”

Vähän kuin autokoulua kävisi, mutta lentokoneella. Näin Vihdin lukion ilmailukurssilla oleva Heidi Natunen summaa opintojaan.

Natunen kertoo kurssin vastanneen odotuksiaan ja opiskelun tuntuneen mielenkiintoiselta.

Samaa mieltä on kurssikaveri Eemeli Sjöblom. Sjöblom on harrastanut ilmailua omatoimisesti jo vuosien ajan.

– On lähestulkoon sivuseikka, minne kone on menossa, valitsen lennon konetyypin perusteella. Olen käynyt esimerkiksi päiväreissulla Kööpenhaminassa saadakseni tuntumaa siitä, millaista on matkustaa tietyllä koneella, Sjöblom kertoo.

Sjöblom sanoo rahoittaneensa matkailuharrastuksensa pääosin itse töitä tekemällä.

– Vanhemmat ovat myös maksaneet jotain.

Sjöblom kertoo olleensa kiinnostunut ilmailusta niin kauan kuin muistaa.

– En kuitenkaan aiemmin edes osannut kuvitella, että voisin opiskella sitä jo näin nuorena. Lukion kurssi on mahtava juttu!

Lennonopettaja Rami Sadik kehuu kurssin opiskelijoita motivoituneiksi ja ahkeriksi.

– Opinnot eivät todellakaan ole helppoja, eikä niihin riitä, että vähän vilkaisee materiaaleja. On omaksuttava ja opittava runsaasti teoriatietoa.

Kurssilla on 10 opiskelijaa. Lähes kaikki heistä tähtäävät ilmailualan ammattiin. Kurssiin kuuluu 140 tuntia teoriaopintoja ja viisi lähiopetuspäivää.

Kurssista saa koulutustodistuksen, jolla voi hakea Traficomin järjestämään ilmailun teoriakokeeseen.

– Tämän jälkeen on otettava vähintään 45 lentotuntia ja suoritettava tarkastuslento hyväksytysti, jos haluaa saada yksityislentäjän lupakirjan, selvittää BF-Lennon perustaja Mark Baker.

Eemeli Sjöblomilla on takanaan useita lentotunteja. Hän olisi haastattelupäivänäkin ottanut lentotunnin opettajaltaan Sadikilta, mutta tällä hetkellä se ei onnistu.

Baker kertoo lentoliikenteen olevan Nummelan kentällä tällä hetkellä jäissä.

– Kentällä ei ole voimassa olevaa ympäristölupaa, joka sallisi lentoliikenteen. Talviaikaan lentämisessä on kolmen kuukauden tauko.

– Meille ammatinharjoittajille tämä on elinkeinokriisi.

Nummelan Lentokenttäyhdistys ry on hakenut uutta ympäristölupaa kesäkuussa 2021.

– Lupa on myönnetty lentokentällä purjelentotoiminnalle vuosittain 1.3.–15.12. Lupaa on tulkittu niin, että moottorikäyttöiset koneet on rinnastettu tämän saman luvan alle, selvittää Nummelan Lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja ja Nummelan lentopaikan kenttäpäällikkö Tom Arppe.

– Uuden ympäristölupahakemuksen on tarkoitus lähteä kommenttikierrokselle joulukuun aikana. Olemme toiveikkaita, että asia etenee nyt, kun Vihdissä aloittaa uusi ympäristöpäällikkö, Arppe sanoo joulukuussa tehdyssä haastattelussa.

Lentokentälle ei ole aikaisemmin haettu ympärivuotista lupaa.

– Nykyinen ympäristölupa on haettu niin, että kenttä suljetaan joulukuun puolivälissä ja avataan aikaisintaan maaliskuun alusta, kunnan vs. ympäristöpäällikkö Mari Pihlaja-Kuhna selvittää.

Viime ympäristölautakunnan kokouksessa käsiteltiin myös helikopterien lentämistä.