Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Marja Keski-Luopa: Aluevaalien asetelmissa vipinää Vihdissä – Kärkiehdokkuus vai ei: toinen kokoomusyhdistys nimesi kärkiehdokkaan, sitten perui

Aluevaalien asetelmissa alkaa olla vipinää. Viime viikolla Vihti sai kaivattua valtakunnantason julkisuutta enemmän kuin lääkäri määrää. Tiina Haapalan (ps.) vaalimainoskuvioissa paljastui myös kuntavaalien jälkeisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa tehty Perussuomalaisten ja Keskustan välinen sopimus luottamuspaikan puolittamisesta. Puolueen sisäisissä ja välisissä puolittamisissa ei ole mitään ihmeellistä eikä uutta – mutta eihän tulevaa luottamuspaikkaa voi merkitä omakseen jo nyt. Voihan käydä niin, että paikan saakin joku muu.

Heitin villin idean vihtiläisten kärkiehdokkaiden nimeämisestä Toimittajalta-kolumnissani 30.12. Ainakin Lohjan seudun kristillisdemokraatit on nimennyt aluevaaleihin oman kärkiehdokkaansa, joka sattuu olemaan entinen vihtiläinen. Jos puolueosasto nimeää kärkiehdokkaan, on mielestäni kyse ehdokkaan markkinoinnista: äänestäjän huomion herättämisestä. Ja varmaankin yhdistyksen erityistuesta ehdokkaalle. Onhan kärkiehdokkuus "epistä" yhdistyksen muita ehdokkaita kohtaan, mutta ei muuta aluevaalien virallista asetelmaa mitenkään. Äänestäjä on kuningas, mikäli ei nuku.

Vihdissä on kaksi kokoomusyhdistystä, vanhempi ja jäsenmäärältään isompi Vihdin Kokoomus sekä "nuorekkaampi" Nummelan Kokoomus. Vihdin Kokoomuksella on aluevaaleissa kaksi ehdokasta, Nummelan Kokoomuksella viisi. Ja kaikki seitsemän ehdokasta ovat Uudenmaan kokoomuspiirin asettamia.

Vihdin Kokoomus tiedotti viime viikon keskiviikkona, että se on hallituksensa päätöksellä valinnut kärkiehdokkaakseen Tapio Karjalaisen. Yhdistyksen toinen ehdokas Jyrki Pinomaa julkaisi torstaina Facebookin Vihti - Politiikka -ryhmässä kärkiehdokkuuksia vahvasti kritisoivan tekstin, joka on luettavissa mielipideosaston Vaalikynä-kirjoituksissa.

Perjantaina Vihdin Kokoomuksen hallitus perui: päätti sittenkin olla asettamatta kärkiehdokasta aluevaaleihin, "koska mikään muukaan [vihtiläinen] puolueyhdistys ei sitä tehnyt".

Näen, että kärkiehdokkaan nimeäminen ei ole ketään vastaan, vaan Vihdin hyväksi.

Eva Roos, Vihdin Rkp

Ennen perumista tein pikakyselyn Vihdin valtuustopuolueiden puolueyhdistysten puheenjohtajille: Mitä he ajattelevat vihtiläisten kärkiehdokkaiden nimeämisestä aluevaaleihin? Onko omien ehdokkaiden joukossa joku kärkiehdokas – virallinen tai epävirallinen?

Vihdin Kokoomuksen Anna-Leena Brännare: "Täytyy olla kärkiehdokkaita, jotta saataisiin joku Vihdistä läpi. Kärkiehdokkuudella on tarkoitus palvella äänestäjiä ja lisätä äänestysintoa."

Nummelan Kokoomuksen Jaripekka Turtiainen: "Mielestäni on ehdokkaita mutta ei kärkiehdokkaita. Vaaleissa selviää mikä menestys on. Ei niin toimita, että etukäteen nimettäisiin kärkiehdokkaita; ei sellaista ole ehdokasasettelussa käsitelty. Mutta toki yhdistysten hallitukset ovat legitiimejä toimijoita. Varmasti hyvää harkintaa on käytetty. Ei tämä aiheuta mitään kitkaa meidän kahden yhdistyksen välillä."

Vihdissä on viisi työväenyhdistystä. Yhteisen sd-kunnallisjärjestön, Vihdin Demarien Anu Rajajärvi uskaltaa nostaa yhden ehdokasnimen esille: "Kunnallisjärjestö ei ole virallisesti nimennyt yhtä kärkiehdokasta, koska teemme vaalityötä ja tuemme rahallisesti tasapuolisesti kaikkien kuuden ehdokkaan kampanjointia. Jokaisella poliittisella ryhmällä on omanlaisensa tilanne ja selkeä kärkiehdokaskin on mahdollista nimetä. Jos katsotaan kuntavaalien tuloksia, voidaan demariehdokkaista nostaa kärkeen Eeva Hiila. Hänen äänisaaliinsa kuntavaalien ensikertalaisena oli hieno, 213 ääntä."

Vihdin Perussuomalaisten Noora Jussila ei nosta korokkeelle ketään 16 ehdokkaasta, vaikka ehdolla on myös kuntavaalien ehdoton äänikuningas Veli-Matti Laitinen. Vihdin Keskustan Heidi Nordman korostaa kaikkien 14 ehdokkaan tasa-arvoisuutta: "Meillä on 14 kärkiehdokasta".

Vihdin Vihreillä on kuusi yhdenvertaista ehdokasta, sanoo Erja Väyrynen. Hän kuitenkin ymmärtää kärkiehdokkaan nimeämisen varsinkin gallupmenestyjä Kokoomukselta: "Vaalimatematiikka suosii ehdokkaita niissä puolueissa, joiden kannattajat vaaleista riippumatta ylipäätään äänestävät. Kärkiehdokkaan tuttu naama saa äänestäjät liikkeelle. Kärkiehdokkuus on eniten puolueen suositus tai alleviivaus niistä teemoista, joita se vaaleissa haluaa edistää. Helpottaa äänestäjän valintaa, varsinkin jos äänestää ensisijaisesti puoluetta."

Vihdin Vasemmistoliiton (kaksi ehdokasta) Hanna Nevantausta: "Puoluejohto on esittänyt toivomuksen, että emme nimeä yhtäkään kärkiehdokasta näissä vaaleissa, millään hyvinvointialueella. Näen tämän pelkästään positiivisena asiana. Jokaisen tulee voida äänestää omasta mielestään parasta ehdokasta, ei puolueen mielestä parasta."

Vihdin Rkp:n (yksi ehdokas) Eva Roos: " Rkp:llä ei ole tapana asettaa kärkiehdokasta. Äänten liika hajaantuminen on iso riski yksittäiselle kunnalle, joten kärkiehdokkaan nimeäminen voi yhtenä tekijänä auttaa saamaan vihtiläisiä uuteen aluevaltuustoon. Äänestäjillä on täysi vapaus valita, joten itse näen, että kärkiehdokkaan nimeäminen ei ole ketään muuta ehdokasta vastaan, vaan Vihdin hyväksi."

Vihdin seudun kristillisdemokraattien John Remes: "Vihdin KD ei nimeä ketään kolmesta ehdokkaasta kärkinimeksi. Jossain tapauksessa voi olla hyvä nimetä kärkiehdokas, jolloin äänet mahdollisesti keskittyvät. Toivotaan joka tapauksessa, että vihtiläiset äänestävät vihtiläisiä."