Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdissä odotetaan lisätietoa mahdollisesta koululaisten kotitestauksesta –  Lukukausi alkoi lähiopetuksena, etäopetukseen varautuen

Koulujen kevätlukukausi aloitettiin Vihdissä lähiopetuksena maanantaina 10. tammikuuta. Toisinkin olisi voinut olla, sillä valtakunnan tasolla keskusteltiin myös mahdollisuudesta käynnistää koulujen lukukausi etäkouluna vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti hallituksen koronaministerityöryhmä ei kuitenkaan antanut valtakunnallista etäopetussuositusta.

Vihdin kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen ja opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki pitävät koulujen alkua lähiopetuksessa hyvänä päätöksenä.

– Etäopetus aiheuttaa paljon järjestelyjä erityisesti pienten lasten perheissä, ja lähiopetuksen tuoma sosiaalinen kanssakäyminen ja yhteisöllisyys ovat taas tärkeä osa kaikenikäisten oppilaiden elämää.

Kuoppanummen koulukeskuksen rehtori Markku Tolvanen ja Otalammen koulun rehtori Mirja-Liisa Tahkola näkevät lähiopetuksen hyvänä asiana ainakin juuri sosiaalisesta näkökulmasta.

– Vaakakupissa on moni asia, mutta varmasti perheiden näkökulmasta ja lasten sosiaalisen elämän näkökulmasta oli tärkeää, että pääsimme lähiopetukseen. Varmasti päätös on tehty hallituksen ja ministereiden tasolla käyttäen kaikkea sitä tietoa, joka on ollut käytettävissä, toteaa Tahkola.

Tolvanen ja Tahkola toteavat, että kouluissa on ehditty tottua vallitsevaan epävarmaan tilanteeseen muuttuvine suosituksineen ja rajoituksineen. Kevätlukukausi on alkanut rauhallisissa merkeissä, vaikka koronatilanne toki henkilökunnan keskuudessa mietityttääkin.

Otetaan asia kerrallaan.

Rehtori Markku Tolvanen

– Ollaan rauhallisia, odotetaan päätöksiä ja toimitaan niiden mukaan. Otetaan asia kerrallaan, kuvailee Tolvanen.

Etäkouluunkin ollaan varauduttu, mikäli koronatilanne sitä vaatii. Viimeksi etäkoulua käytiin Vihdissä keväällä 2021, jolloin etänä opiskelivat oppilaat neljännestä luokasta ylöspäin.

Vihdissä on tällä hetkellä voimassa maskisuositus kaikille varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle sekä kaikille oppilaille ensimmäisestä luokasta alkaen. Esimerkiksi porrastetut ruokailut ja järjestelyt välituntiruuhkien välttämiseksi ovat olleet koululaisille arkipäivää jo pidemmän aikaa.

Valtakunnan tasolla puheeksi on noussut nyt koululaisten säännöllinen koronan kotitestaus. Hallituksen koronaministerityöryhmä suosittelee kotitestausta tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäen mukaan asiasta odotetaan kunnassa lisätietoa, jota on luvassa mahdollisesti kuluvan viikon lopulla.

– Meillä Vihdissä on perusopetuksen oppilaita noin 3 600 ja kun siihen lisätään reilut 500 lukiolaista niin päästään pitkälti yli 4 000 oppilaan, hän kertoo.

Hyvämäki ja sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen toteavat, että kevättä kohti käydään kaikesta huolimatta positiivisissa ja toiveikkaissa tunnelmissa.

– Toivotaan, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitustoimet eivät ainakaan laajene nykyisistä ja että suosituksia noudattamalla päästään pikku hiljaa palaamaan kouluissa normaaliin menoon. Nyt on esimerkiksi juhlia ja yhteisöllisiä tapahtumia jouduttu jättämään väliin tai pitämään kovinkin pienimuotoisina.

Myös esimerkiksi yläkoululaisten tet-harjoittelut on peruttu keväältä.