Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toukokuussa 2022 tulee voimaan uusi ajokorttilaki: Nummelan ajoharjoitteluradalle jatkoaika

Nummelan Höytiönnummen ajoharjoitteluradan käyttö romahti, kun ajokorttilaki muuttui kesällä 2018. Ajoharjoitteluratojen toimintaa on vaikeuttanut sittemmin koronavirus. Käytännössä koko maan radat ovat kriisissä.

Tänä keväänä ajoharjoitteluratojen ahdinko saattaa hellittää. Toukokuussa 2022 tulee voimaan uusi ajokorttilaki. Sen mukaan ajoharjoittelua lisättäisiin radoilla.

Pakollista rataopetusta pitäisi lakiluonnoksen mukaan olla jatkossa vähintään yksi tunti. Näin tapahtuu, jos autokoulu sijaitsee korkeintaan 80 kilometrin päässä ajoharjoitteluradasta. Hankoa lukuun ottamatta matka Nummelaan muualta Länsi-Uudeltamaalta olisi mainittua lyhyempi.

Ajoharjoitteluratoja on Uudellamaalla enää kaksi: Vihdissä ja Vantaalla. Nummelassa ja Vantaalla ajo-opetusta sekä ratojen ylläpitoa hoitavan UAR Finland Oy:n toimitusjohtaja Petri Norman mainitsee kolmantena lähellä olevan Riihimäen ajoharjoitteluradan.

Muita ei enää ole, kun Porvoo sulki vuodenvaihteessa ovensa.

Useat ajoharjoitteluradat ovat viimeisen 3,5 vuoden aikana lopettaneet toimintansa, koska liukkaan kelin opetuksen voi tehdä nyt täysin ajosimulaattorilla oikean radan sijasta.

Olisi katastrofi, jos Vihdin rata loppuisi.

– Bernerin lakimuutoksen seurauksena käyttöasteemme Nummelassa ja Vantaalla tippui 2018 kolmannekseen aiemmasta. Tuollainen markkinan romahtaminen on yritykselle kriisin paikka, Norman kertoo.

Nummelan rata on ollut avoinna enää kolmena päivänä viikossa vuoden 2018 alusta. Vihdin ratamestari työskentelee kahtena päivänä Vantaalla.

– Huippuvuosina Vihdin radalla saattoi hyvänä päivänä olla 140 oppilasta. Nyt sama määrä käy kuukauden aikana.

Norman kertoo Nummelan radan tuottavan joka kuukausi tappiota.

– Olisi katastrofi, jos Vihdin rata loppuisi. Vaikka se nyt tuottaakin tappiota, se voisi palvella yhä alueen liikennekouluja ja asukkaita, jos laki muuttuu.

UAR Oy toimii operaattorina Nummelan ajoharjoitteluradalla. Länsi-Uudenmaan ajoharjoitteluratasäätiö omistaa radan infrastruktuurin rakennuksineen, vantaalainen UAR koneet ja kaluston. Maapohjan omistaa Vihdin kunta. UAR:lla on oma ajoharjoittelurata myös Vantaalla.

Norman toteaa, että vuoden 2030 tienoilla tilanne muuttuu jälleen. Silloin vuokrasopimus säätiön kanssa loppuu, ja tunnin juna -hankkeen mahdollinen seisake tulee ehkä Höytiönnummelle.

Pelkästään ajokorttilakia on uudistettu kymmenen vuoden aikana jo kahdesti. Tunnin junan aikataulua Vihdin kunnantalolta 2013 tiedustellessaan Norman sai taas vastauksen, että juna tulee ehkä vuosina 2040–2050.

Nyt tiedetään, että junarataan reagoimisen aika on edessä viiden–kuuden vuoden päästä.

Kun lopulliset faktat isketään tiskiin, on tarkennettava, voidaanko toimintaa jatkaa vielä muutama vuosi, vai haluaako säätiö etsiä Nummelan radalle uutta paikkaa.

– Siinä välissä liikenneministerikin ehtii vaihtua vielä monta kertaa, Norman pohtii.

Normanin mukaan ajokorttilain muutos on hyvä, jos se toteutuu tällaisena. Hän ei puhu kuitenkaan pelastumisesta: ratojen on jo nyt pitänyt sopeutua.

– Radat on nähtävä palveluna liikennekouluille, ei ison luokan bisneksenä.