Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin laajimman yritysalueen kaava valmis – Rostin yrityspuisto paraatipaikalle moottoritien varteen Huhmariin

Etelä-Nummelan työpaikka-alueen eli Rostin yrityspuiston asemakaava on valmis ja kunnanvaltuuston hyväksyttävänä maanantaina.

– Rostin yrityspuisto on laajin työpaikka-alueen asemakaava, joka Vihdissä on tehty, toteaa Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl.

– Se on ensimmäinen osa vielä laajempaa Vanhan Turuntien ja Turun moottoritien väliin sijoittuvaa työpaikka-aluetta, joka tulevaisuudessa laajenee vaiheittain kohti Porintien ja moottoritien liittymäaluetta. Se tulee olemaan Vihdin laajin työpaikka-alue.

Milloin ensimmäinen yritys voisi alkaa rakentaa toimitilojaan Rostin yrityspuistoon?

– Kaava-alueen toteuttaminen voi alkaa, kun asemakaava on saanut lainvoiman. Toteuttaminen tapahtuu vaiheittain.

Ståhl ei anna mitään tarkempaa arviota tai vuosilukua ensimmäisten yritystonttien käyttöönotosta. Ensin on rakennettava infra, ja sen suunnittelu ja toteuttamisaikataulu ovat vielä työn alla.

Ensin on rakennettava alueelle infra.

Petra Ståhl, elinvoimajohtaja, Vihdin kunta

Vihdissä on pitkään ollut pula isoista teollisuustonteista. Rostin yrityspuistoon voi sijoittua myös paljon tonttitilaa vaativia yrityksiä.

– Työpaikkatoiminnoille varatut korttelialueet voidaan joustavasti lohkoa rakennuspaikoiksi yritysten tarpeiden mukaisesti. Tämä johtuu siitä, ettei meillä Vihdissä ole käytössä sitovaa, vaan ohjeellinen tonttijako, selvittää Ståhl.

Kuinka isot rakennuspaikat ovat mahdollisia?

– Suurin alueelle tuleva teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue (T) on pinta-alaltaan noin 59,4 ha. Suurin toimitilarakennusten korttelialue (KTY) on pinta-alaltaan noin 5,7 ha.

Kaavassa alueen keskellä on suuri teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue. Vanha Turuntien varressa on toimitilarakennusten korttelialueita, joihin saa rakentaa myös rakennuksen pääkäyttötarkoitukseen liittyviä myymälätiloja – enintään 10 prosenttia rakennetusta rakennusoikeudesta.

Alueen toteuttaminen edellyttää merkittävää maaston muokkaamista: korkeimpien mäkien louhintaa ja alavimpien alueiden täyttöä.

– Louhittavia tai kaivettavia alueita on maksimissaan noin 32,8 hehtaaria, josta T-alueella 22. Täytettävää aluetta olisi puolestaan noin 45,7 hehtaaria, josta T-alueella noin 22,2. Voi olla, että tarkemman suunnittelun perusteella osa alueista voidaan jättää myös louhimatta.

Alueelle tavoitellaan kuitenkin vehreän luonnonmukaista yleisilmettä.

Montako työpaikkaa Rostin yrityspuistossa voisi olla sitten, kun se on valmis?

– Määrää on hyvin vaikeaa arvioida ennen kuin tiedetään, millaista toimintaa alueelle tulee. Osa työpaikkatoiminnoista työllistää paljon, mutta toisaalta osa tuottaa vain vähän työpaikkoja toiminnan vaatimaan pinta-alaan nähden.

Mikä on alueen merkitys Vihdin kunnan tulevalle kehitykselle ja elinvoimalle?

– Rostin yrityspuisto vastaa kunnan yritystonttien kysyntään. Se tarjoaa mahdollisuuden kunnan työpaikkaomavaraisuuden parantumiseen, vastaa Ståhl. Hän uskoo, että alueelle sijoittuvat yritykset ja alueen näkyvyys moottoritielle nostavat Vihdin kunnan tunnettuutta tulevaisuudessa.