Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin asuntokauppa kävi kuumana, korona nostaa kysyntää yhä: "Omakotitalojen ja hissikerrostalojen kysyntä ylittää tarjonnan"

Vihdissä tehtiin viime vuonna ainakin 550 asuntokauppaa – selvästi enemmän kuin toissa vuonna.

Esimerkiksi Asuntokauppa Hanna&Hannan viime vuosi oli hurja: liikevaihto kasvoi 30 prosentilla runsaaseen 1,3 miljoonaan euroon.

– Se on ennätys, iloitsee yrittäjäkaksikon toinen Hanna, "vanha vihtiläinen" Hanna Johansson.

Asuntokauppa Hanna&Hanna LKV Oy teki viime vuonna yhteensä 291 kauppaa: omakotitaloja 84 kappaletta, joista Vihdissä 68; kerrostalohuoneistoja 95, joista Vihdissä 31; rivitalo-paritalohuoneistoja 89, joista Vihdissä 60; tontteja ja muita kiinteistöjä 23, joista Vihdissä 16.

Hanna Johansson perusti Asuntokauppa Hanna&Hannan vuonna 2014 Hanna Koposen kanssa. Ketjuihin kuulumattomassa kiinteistönvälitysliikkeessä on seitsemän välittäjää, ja lisäksi se työllistää paria valokuvaajaa. Yrityksellä on katutason kivijalkatoimistot Nummelassa, Espoon Haukilahdessa ja Helsingin Ullanlinnassa.

– Liikevaihtomme on kasvanut vuosittain. Tämän vuoden tavoite ei ole kasvu; jos pysytään samassa kuin viime vuonna, niin hienoa!

Rakentamisen helpottaminen Vihdissä kautta linjan vaikuttaisi myönteisesti.

Hanna Johansson, yrittäjä, ylempi kiinteistönvälittäjä

Koronan ja etätöiden myötä pääkaupunkiseudun ostovoima suuntautui entistä vahvemmin Vihdin asuntomarkkinoille viime vuonna.

– Omakotitalojen ja hissillisten kerrostaloasuntojen kysyntä ylitti tarjonnan. Niiden kysyntä jatkuu edelleen, mutta nyt alkuvuodesta on ollut muuten rauhallisempaa. Tällä hetkellä tarjontaa on vähän, joten on erittäin hyvä aika käynnistää asunnon myynti tai vaihto, kertoo Johansson.

Hän lisää, että hissillisiä kerrostaloja on Vihdissä hyvin vähän. Niitä menisi enemmänkin kaupaksi, kun suuret ikäluokat vaihtavat omakotitaloista keskustan palveluiden äärelle.

Johanssonin mukaan kaikki varteenotettavat välittäjät olivat varsin kiireisiä viime vuonna Vihdissä. Kaikille riitti töitä ja hyvää yhteistyötäkin tehtiin.

– Helposti syntyy käsitys, että kaikki menee kaupaksi, mutta ostajat ovat erittäin hintatietoisia! Kauppa käy kun on oikea hintataso, Johansson painottaa.

Johanssonilla tulee tänä vuotta täyteen 30 vuotta kiinteistönvälitysalalla, joten perspektiiviä on.

– Rakentamisen helpottaminen Vihdissä kautta linjan vaikuttaisi myönteisesti. Usein tulee esille ihmisten tyytymättömyys siihen, että rakennuslupa-asiat eivät Vihdissä etene siten kuin muualla. Tämä koskee haja-asutusaluetta: isoja tontteja halutaan edelleen, mutta rakentamaan pääsy on vaikeaa. Osa lapsiperheistä haluaa toki taajamiin palvelujen ääreen.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Vihdissä tehtiin 236 omakotitalokauppaa viime vuonna. Toissa vuoden luku oli 230 ja vuoden 2019 määrä 218.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilaston mukaan huoneistokauppoja tehtiin Vihdissä seuraavasti: viime vuonna rivitalohuoneistoja 229 ja kerrostalohuoneistoja 100, yhteensä 329. Toissa vuonna rivitalohuoneistoja 191 ja kerrostalohuoneistoja 89, yhteensä 280. Vuonna 2019 rivitalohuoneistoja 228 ja kerrostalohuoneistoja 86, yhteensä 314. Luvut kaivoi esille Hanna Johansson.

Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Niko Kujalan alueeseen kuuluvat Vihti, Lohja ja Karkkila. Kujalakin tarkasteli tilastoja:

– Viime vuonna Vihdissä tehtiin 550 kauppaa. Lluvussa ovat mukana myös tontit ja vapaa-ajan asunnot.

Rivitaloasuntoja myytiin 213, kerrostaloasuntoja 100 ja omakotitaloja 176.

Toissa vuonna tehtiin yhteensä 473 kauppaa, joista rivitaloasuntoja 168, kerrostaloasuntoja 80 ja omakotitaloja 169.

Vuoden 2019 yhteismäärä oli 485, joista rivitaloasuntoja 212, kerrostaloasuntoja 67 ja omakotitaloja 155.

Markkinoilla on myytäviä kohteita vähemmän kuin aiempina vuosina, mutta toisaalta taas kauppamäärät ovat olleet suurempia ja myyntiajat lyhyempiä. Vihdin alueella on tilausta uudiskohteille, toteaa Kujala.

Huoneistokeskus avasi Nummelaan toimiston loppuvuonna 2020.

– Sen myötä kasvatimme markkinaosuuttamme viime vuonna myös Vihdissä, loppuvuodesta lähenneltiin jo 15 prosentin osuutta myytävistä vanhoista kohteista.

Huoneistokeskuksessa työskentelee noin 300 henkilöä erilaisissa asuntokaupan tehtävissä.

– Määrä tulee varmasti kasvamaan. Myös Vihdin alueelle on tarkoitus rekrytoida asuntokaupan osaajia lisää, Kujala sanoo.