Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleria Pictorissa väriloistoa abstraktin rajamailla – Tiina Elina Nurmisen näyttely vie Keski-Aasian luontoon

Galleria Pictorissa Nummelassa on helmikuun lopulle saakka esillä helsinkiläisen taidemaalarin Tiina Elina Nurmisen näyttely Rajatila.

Gallerian seinillä hehkuu väriloistoa, sillä näyttelyn teosten aiheena ovat erilaiset kukkivat kasvit. Nurminen kertoo teosten saaneen innoituksensa vuosina 2017–2019, jolloin hän asui perheineen Keski-Aasiassa, Taškentissa Uzbekistanissa.

– Talossa oli iso puutarha, joka avautui suoraan työhuoneeni ikkunoiden ulkopuolella. Puutarhasta tuli keskeinen elementti arjessani ja jollakin tavalla turvasatama. Kasvit olivat mahtipontisia, suuria ruusupensaita, aprikoosipuita, kirsikkapuita ja persimonpuita. Siitä sain kimmokkeen käsitellä kasveja.

Nurminen toteaa, että aihe on taidehistoriaa ajatellen perinteinen, mutta hän halusi tuoda siihen omaa näkökulmaansa. Näyttelyn teokset liikkuvat abstraktin rajamailla, mutta lukeutuvat Nurmisen esittävimpiin. Hän kertoo käsittelevänsä aiheitaan yleensä abstraktisti, antaen aiheestaan vain viitteen.

Näyttelyssä on esillä 12 teosta, joista maalaukset on toteutettu öljy- ja akryylimaalilla ja piirrokset sekatekniikalla. Maalauksissa on lisäksi käytetty silkkikankaan paloja, joiden käyttöön Nurminen sai ajatuksen Keski-Asiassa vietettynä aikana.

Silkkikangas avaa uuden näkökulman teosten havainnointiin. Huomioiko katsoja teosten kangasosiot vai mielletäänkö värikäs silkki siveltimen vedoiksi?

Toivon, että näyttely herättäisi ajatuksia tai tunteita.

Tiina Elina Nurminen

Nurminen toivoo, että näyttelyyn tuleva katsoja antaisi maalauksille aikaa ja tilaa, mahdollisuuden kertoa oma tarinansa. Hän huomauttaa taiteen ottavan aikansa ja avautuvan hitaasti.

– Toivon, että näyttely herättäisi ajatuksia tai tunteita.

Hän vinkkaa, että jos on mahdollisuus, näyttelyitä kannattaa käydä katsomassa toisenkin kerran.

– Teoksista voi silloin löytää uusia asioita.

Nurminen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi maalaustaiteen linjalta Kuvataideakatemiasta. Hän on tehnyt jatko-opintoja Per Kirkebyn johdolla Saksassa, Städelschule Frankfurt am Mainissa. Nurmisen teoksia on nähty 1990-luvun alusta alkaen lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä koti- ja ulkomailla. Nurmisen teoksia löytyy monien suomalaisten taidekokoelmien lisäksi ruotsalaisesta Apoteksbolagetin taidekokoelmasta, tanskalaisesta Politeken-kokoelmasta ja sveitsiläisen Christopher Merianin taidesäätiön kokoelmasta, kertoo Galleria Pictor taiteilijaesittelyssä.

Rajatila-näyttely Galleria Pictorissa (Karhumäenpolku 5, Nummela) 26.2. asti. Avoinna to ja pe klo 14–18 ja la klo 12–16. Vapaa pääsy.