Vanhojentanssit ja penkkarit ovat jälleen vaakalaudalla koronapandemian vuoksi. Vihdin lukiossa tanssijalkoja kutkuttaa ja harjoitukset ovat käynnissä, mutta kovin varmalta ei näytä alkuperäisen tanssipäivän 11.2. tai penkkareiden 10.2. toteutuminen. Tällä hetkellä aluehallintovirastojen määräyksestä kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä henkilömäärästä riippumatta tammikuun loppuun saakka, ja jatkoa rajoituksille on luultavasti tulossa. Helsingin kaupunki on jo tehnyt päätöksen, että kaupungin lukioiden tanssit ja penkkarit siirretään keväämmälle.
Vihdin lukion rehtori Satu Nokelainen kertoo, että asiaa on pohdittu yhdessä Vihdin kunnan pandemiaryhmän kanssa.
– Lähetämme opiskelijoille kyselyn. Valittavana on pari päivämäärää, joista he voivat valita mieluisimman vaihtoehdon. Kyselyt lähtevät ensi viikolla, ensin lukion kakkosluokkalaisille ja sitten abeille, Nokelainen kertoo.
Tarjous vanhoille on joko helmikuun tanssit tietyin turvajärjestelyin tai tapahtuman siirto ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Tanssien siirto esimerkiksi maaliskuulle ei onnistu, vaikka koronatilanne sen soisi. Sali on varattu ylioppilaskirjoituksia varten ja kirjoitusten jälkeen salin purku normaalikuntoon ottaa aikansa.
Sähköpostit ovat liikkuneet Nokelaisen mukaan ahkerasti eri lukioiden rehtoreiden välillä. Melko monet lukiot ovat päätymässä penkkareiden ja tanssien siirtämiseen. Rehtoreilla riittää pähkinöitä purtavaksi. Ulkotanssitkaan eivät oikein tule kysymykseen sääolojen vuoksi, iloinen päivä voisi päättyä liukasteluun ja vaakasuoraan satavaan räntään. Penkkareiden turvavälitkään eivät ole aivan helppo asia ratkaistavaksi. Jos esimerkiksi Vihdin lukion abit ilakoivat normaalisti viidellä tai kuudella rekalla, turvavälitoteutuksella rekkaletka kasvaisi melkoisesti.
– Olemme yhteydessä myös perusopetuksen rehtoreihin. Emme voi mennä kouluille entiseen tapaan, jos kouluilla on esimerkiksi välituntirajoitteita, Nokelainen kertoo.
Rehtori toteaa vanhojentanssien ja penkkareiden pääidean olevan yhteisöllisyys.
– Todella tylsää olisi, jos abit lähtisivät ilman ilakointia. Tänä aikana yhteinen tekeminen olisi erittäin tärkeää, eikä ole hyvä, jos perinteeseen tulee katkos. Myöskään vanhojentanssit eivät ole fiilikseltään ihan sama, jos yleisöä ei ole ja tilaisuus striimataan. Yleisön läsnäolo luo tunnelman, rehtori toteaa.
Vihdin lukion liikunnan ja terveystiedon opettaja Hannele Lahti kertoo tanssiharjoitusten sujuneen lähes normaaliin tapaan.
– Tansseja on muokattu hieman koronaturvallisemmiksi, esimerkiksi parinvaihtoja ei ole. Muuten tanssit ovat perinteiset. Olemme onneksi päässeet harjoittelemaan lähes normaalisti. Poissaoloja toki on tilanteen vuoksi varmasti enemmän kuin normaalisti, mutta suurimmasta osasta tansseja löytyvät opiskelijoille ohjeet myös kotiharjoitteluun Classroomista. Epävarmuus varsinaisesta esityspäivästä toki on jatkuvasti, mikä on tosi ikävää, Hannele Lahti harmittelee.