Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin Maasojalle rakennetaan kosteikko – auttaa lisäämään luonnon monimuotoisuutta

Vihdin Maasojalle rakennetaan kaksitasouoman ja kosteikon kokonaisuus, joka puhdistaa Maasojan vesiä ennen niiden päätymistä Vihtijokeen, tiedottaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Maasoja on yksi VALUME-hankkeen pilottikohteista, joka on valittu valuma-alueen metsäisyyden perusteella. Nyt rakennettavat kaksitasouoma ja kosteikko tulevat Maasojan päähän ennen veden purkautumista Vihtijokeen. Kohteeseen purkautuva Maasojan valuma-alue on kooltaan noin 643 hehtaaria, ja lähes kaikki valuma-alueen vedet tulevat kulkemaan rakenteiden läpi ja puhdistumaan samalla.

Toteutettavan kaksitasouoman pituus on noin 500 metriä.

Hanketta koordinoi LUVY.

Kaksitasouoman perustamisella tarkoitetaan valtaojamaiseksi muotoillun uoman palauttamista luonnontilaisempaa muistuttavaksi tulvatasanteelliseksi uomaksi. Uoman leventäminen, penkkojen loiventaminen ja kasvipeitteisyyden lisäys tasaavat virtaamia, ehkäisevät eroosiota, puhdistavat vettä ja luovat elinympäristöjä. Ylävirralle, uomakunnostuksen alkuun, toteutetaan vaimennusallas. Vaimennusaltaan alkuun asennetaan kiviverhoilu, joka edistää veden hapettumista.

Kosteikkoallas on pinta-alaltaan noin 1,5 hehtaaria. Kosteikko muodostuu alun syvemmästä vaimennusaltaasta, matalammasta keskikohdasta ja lopussa olevasta syvemmästä altaasta. Veden virtausreitti kosteikon läpi perustetaan siten, että kalojen nousua Maasojaan kosteikon läpi ei estetä. Veden purkukynnys kosteikolta toteutetaan loivana. Kosteikon alueelle tehdään lintusaaria. Kosteikko lisää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa etenkin taantuvia vesilintuja.

Rakentamisesta muodostuvat kaivumassat läjitetään läheisille pelloille, ja näin parannetaan peltojen viljeltävyyttä.

– Maasoja on VALUME-hankkeen suurin vesienhallintakohde, ja on hienoa päästä seuraamaan sen toteutusta. Rakentuva kaksitasouoma on ensimmäinen tässä laajuudessa tehty kaksitasouoma LUVYn hankkeissa, kertoo LUVYn hankekoordinaattori Virve Ståhl tiedotteessa.