Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunnan vuosi 2021 sittenkin plussalle – Valtuustossa kritiikkiä: "Näin suurten muutosten ilmaantuminen yllättäen tekee päättäjien työstä vaikeaa, ellei mahdotonta"

Ennakoitua paremmat verotulokertymät nostavat Vihdin kunnan tilikauden 2021 selvästi plussan puolelle.

– Alkuperäinen talousarvio oli 3 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja talousarviomuutokset kääntävät sen 2,1 miljoonaa ylijäämäiseksi, kertoo kunnan talousjohtaja Jere Laine.

– Tilinpäätösennuste on tällä hetkellä 1,7 miljoonaa ylijäämäinen, mutta ennusteesta puuttuu vielä kirjanpidollisia eriä ja Husin mahdollinen lisälaskutus.

Vihdin v erotulot ovat ylittyneet 7,8 miljoonalla eurolla kunnan alkuperäiseen talousarvioon verrattuna.

– Verotuloennustetta korjattiin talousarviomuutoksin vielä marraskuussa, mutta joulukuun positiiviset tilitykset olivat koko kuntakentällä poikkeuksellisen suuret. Suurin syy on koko vuoden ennakoitua kovempi talouskasvu, joka näkyy lopulta parempana verokertymänä.

Laineen mukaan verotuksen viimeiset kolme vuotta ovat olleet yllätyksellisiä. Vuonna 2019 verokorttimuutos ja tulorekisterin käyttöönotto aiheuttivat, että kunnalta putosi reilusti verotuloja: noin 6 miljoonaa euroa ennakoidusta. Ja vuonna 2020 alkanut pandemia heilautteli ennusteita monen miljoonan tasoina.

Talouden suunnittelu ei voi olla arpapeliä.

Markku Pietilä (kok.), kunnanvaltuutettu

– Mukavaa kuitenkin, että yllätys on nyt toiseen suuntaan.

Karviaisen palvelujen ostoon 2021 kunnalta menee noin 2,1 miljoonaa euroa vähemmän, mutta erikoissairaanhoitoon 0,8 miljoonaa enemmän kuin on budjetoitu.

– Karviaiselle myönnettiin kesäkuussa 3 miljoonan talousarviomuutos, joka kohdistui koronasta aiheutuviin kuluihin. Sosiaali- ja terveysministeriön korona-avustuksen haku delegoitiin syyskuussa Karviaiselle, jonka takia Karviaisen tarve kesäkuussa myönnetylle lisäbudjetille väheni, selvittää talousjohtaja.

– Erikoissairaanhoidon osalta on vielä kysymysmerkkejä: Husin lisälaskutuksen tarve voi heilauttaa tilikauden tulosta vuodelta 2021.

Talousarvion poistoja alennetaan miljoonalla viime vuodelta, miksi?

– Kaikkia suunniteltua investointeja ei ole vuoden 2021 aikana saatu valmiiksi, jolloin poistojen taso jää talousarviossa ennakoidusta, vastaa Laine.

Kunnanvaltuusto hyväksyi edellämainitut ja muutaman muun talousarviomuutoksen vuodelle 2021 maanantaina. Valtuutettu Markku Pietilä (kok.) kummeksui ja kritisoi kuntatalouden heikkoa ennustettavuutta ja nopeita muutoksia kokoomuksen ja Rk:n ryhmäpuheenvuorossa.

– Muutos on merkittävä: yli 5 miljoonaa euroa kunnan käyttötalouteen verrattuna aiempaan arvioon. Se on sinänsä hyvä uutinen kunnan talouden kannalta. Husin lisälaskutuksen määrä on oletusarvioltaan n. 150 000 – 200 000 euroa, joten sekään ei olennaisesti muuta talouden kuvaa.

– Ongelmana on muutoksen kokoluokka. Näin suurten muutosten ilmaantuminen yllättäen tekee päättäjien työstä vaikeaa, ellei mahdotonta. Talouden suunnittelu ei voi olla arpapeliä. Asian merkitys korostuu siirtyessämme hyvinvointialueiden aikaan, jolloin talouden luvuissa pienempikin muutos on jatkossa merkittävämpi.

Pietilän syyttävä sormi osoitti kohti Kuntaliittoa ja valtiovarainministeriötä, joiden ennusteiden ja arvioiden varassa Vihdin kunnan viranhaltijat ovat. Pietilä myönsi, että Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön tehtävä on vaikea nopeasti muuttuvissa olosuhteissa, ja mahdollinen inflaatio lisää vaikeuskerrointa.