Lukki-kirjastojen lukuhaaste vuosimallia 2022 on pyörähtänyt juuri käyntiin. Vihdin Uutiset selvitti, mikä kirja on tehnyt vaikutuksen paikallisiin kirjastoalan ammattilaisiin ja mistä haastekohdasta he itse aloittaisivat lukuhaasteen.
Taneli Kolppanen, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja
N.K. Jemisinin Viides vuodenaika. Tämä on nykydystooppinen tieteisfantasia ja palkittu teos, jota voi lukea kahdella tapaa. Teos on todella yhteiskunnallinen, mutta jos ei halua liikaa nähdä yhteiskunnallisia elementtejä niin juoni, henkilöhahmot ja maailma ovat myös todella vetäviä. Olen lukenut pitkään fantasiakirjallisuutta ja tuntuu, että se on viime vuosina polkenut paikoillaan. Tässä fantasia on tuotu hyvin 2010-luvulle. Nykyään luen kirjallisuutta melko monipuolisesti. Teininä ja parikymppisenä luin paljon fantasiaa ja scifiä. LUKKI-lukuhaasteessa lähtisin liikkeelle kohdasta kirja, jonka tapahtumapaikassa olet käynyt.

Anne Eriksson, kirjastonhoitaja
Jenni Pääskysaaren Mielen maantiede. Tämä on kaunokirjallinen teos, joka kuvaa aikaa 1970–1990-luvuilla. Tämä on ehkä autofiktiota ja kehitysromaani. Kirja oli kevyt ja viihdyttävä, lyhyt aikamatka ajassa taaksepäin. Siinä käydään läpi puhelinkopit, ensimmäiset diskot ja hitaat, irtokarkkien ostaminen kioskilta. Vaikka olen asunut eri puolella Suomea kuin kirjoittaja, oli kirjassa valtavasti yhtymäkohtia omaan elämään. Kun mietin, miksi tämä teos, niin kaikkien koronarajoitusten keskellä tämä saa hyvälle tuulelle. Tämän tyyppiset kirjat menevät välipaloina. Aikaisemmin en lukenut juurikaan jännäreitä, mutta nyt dekkarit ja true crime ovat kiehtoneet. Lukuhaasteessa esiin pomppasi heti kirja, joka saa hyvälle tuulelle.

Joni Paakkunainen, kirjastovirkailija
Jari Rannisto: Jigikalastus. Tämä on tietokirja jigikalastuksesta. Kalastus on lähellä omaa sydäntä, sen takia olen tarttunut tähän kirjaan. Kirjassa kerrotaan laajasti jigikalastuksesta, jonka voisi luulla olevan kapea alue, mutta josta löytyy kaikenlaisia hienouksia. Itse keskityn juuri jigikalastukseen, joten lähdin siitä lähtökohdasta lukemaan tätä. Kirjassa on kirjoittajalta hauskoja kalastustarinoita ja omia kokemuksia. Luen tietokirjallisuutta omien kiinnostuksen kohteiden kautta. Myös sarjakuvia tulee luettua. Lukuhaasteessa lähtisin liikkeelle hauskan kautta, mielenkiintoinen valinta olisi kirja, jonka kannesta et pidä.

Saara-Maria Palmu, lukukoordinaattori
Timothy Snyder: Tyranniasta. Timothy Snyder on historiantutkija ja kirjailija, joka on keskittynyt Keski- ja Itä-Eurooppaan ja holokaustiin. Yhdysvaltojen edellisen presidentin valinnan jälkeen vuonna 2016 hän kirjoitti tällaisen 20 opetusta 1900-luvulta, sovitettuna nykypäivään, eli kuinka voisimme välttää 1900-luvun virheet. Kirja on lyhyt ja ytimekäs. Tämä on minulle vaikuttava kirja, koska olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Kirja on muistutus siitä, kuinka tyranniaa vastaan pitää aina taistella. Go to -kirjallisuuteni on dekkarit, erityisesti pohjoismaiset dekkarit. Työnkuvan puolesta lastenkirjallisuus on tullut viime aikoina hyvin tutuksi. Lukuhaasteesta lähtisin liikkeelle kirjasta, jossa tehdään käsitöitä. Aloin jo lukemaankin Emmi Itärannan kirjaa Kudottujen kujien kaupunki.