Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekingin olympialaisissa soi vihtiläistä musiikkia – muusikko Nicklas Grönholm: "Parhaat asiat elämässä on sattumia"

Ylen verkkosivujen mukaan Ylen suomalaiset olympialähetykset Tokiosta tavoittivat 3,7 miljoonaa tv-katsojaa. Olympialaisten globaaleja katsojalukuja mitattaessa puhutaan useista miljardeista katsojista. Tänä talvena, jos hyvä tuuri käy, voidaan kansainvälisistä olympialähetyksistä bongata vihtiläistä musiikkia.

– Meidän laulumme valittiin monen ehdokkaan joukosta yhdeksi viralliseksi olympialaisten kappaleeksi, ja sitä on jo esitetty sadoille miljoonille kuulijoille television välityksellä, vihtiläinen yrittäjä ja muusikko Nicklas Grönholm kertoo.

Siis mitä ihmettä? Otetaanpa alusta.

Grönholmin mukaan kyseessä on elämän hauskojen sattumien summa, johon liittyi keskeneräinen demo, joka päätyi Grönholmin sanojen mukaan puolivahingossa Kiinaan.

– Parhaat asiat elämässä on sattumia, Grönholm nauraa ja kertoo, että ensin oli vain laulun sanat, jotka lähetettiin olympiakomitealle tarkastettavaksi. Sitten oli visio rap-biisistä, mutta räppääjä puuttui.

Ja siitä se sitten niin sanotusti lähti. Grönholm tahkoi melodioita keittiössään ja lähetti niitä tuottaja Jyri Sariolalle jatkojalostettavaksi. Lopullisen version lauloi Sariolan Club for Five -yhtyeestäkin tuttu vaimo Maija Sariola. Mukana tiimissä on myös nimettömänä pysyttelevä kirkkonummelaismies.

En olisi oikein voinut kuvitellakaan, että jotain tällaista tapahtuu.

– Biisin sanoituksessa mietittiin kiinalaisille tuttuja asioita. Kyseessä on sellainen tsemppibiisi. Sellainen, jonka tahdissa heilutellaan kaulaliinoja ja fiilistellään, Grönholm virnistää ja kertoo, että lopulta biisi saatiin valmiiksi viikossa. Koska aikataulu oli tosi kireä.

Englanninkielisellä biisillä viestitetään muun muassa tuhansien järvien maan terveiset Kiinan muurille. Kappaleessa esiintyy myös numerot 55 ja 22, jotka viittaavat tietenkin sekä Helsingin että Pekingin olympiavuosiin.

– Jos ne soittaa meidän biisin avajaisissa tai muissa olympialähetyksissä, niin se olisi kyllä hienoa. Mutta sitä ei voi kukaan vielä tietää. Kiinalaiset ovat valinneet 10 teosta, joita käytetään eri yhteyksissä, mutta me emme tiedä missä ja milloin, Grönholm kohauttaa olkiaan ja kertoo allekirjoittaneensa 36-sivuisen sopimuksen, jossa luovuttiin oikeuksista kappaleeseen Kiinassa.

Grönholmilla ja tiimillä on edelleen kappaleen oikeudet Kiinan ulkopuolella.

– Biisi on normaali tilausbiisi, ja ostaja saa tietenkin tehdä sille mitä haluaa. Me saimme vastineeksi asianmukaisen ja ihan hyvänkin korvauksen, Grönholm sanoo.

Grönholm kertoo, että vihtiläiskappale on jo soinut muun muassa 1000 päivää ennen olympialaisia -tapahtumassa. Laulua on esittänyt useampi eri paikallinen artisti – esimerkiksi suosittu paikallinen poikabändi.

Grönholmista on hauskaa ajatella, että kappale on jo tavoittanut miljardeja ihmisiä maailmalla, eikä Suomessa asiasta tiedä vielä kukaan. Eikä ehkä tule tietämäänkään.

– Meiltä on itse asiassa tilattu myös lisää biisejä ja ollaan jo toinen lähetettykin, Grönholm sanoo ja korostaa, että tämä toinen ei ole ns. virallinen olympiabiisi, vaan tarkoitettu muuhun käyttöön.

Kyselyjä on tullut myös Beijing Angelic Choir lastenkuorolta.

– Nekin halusi meidän Suomi-tiimiltämme biisejä, Grönholm sanoo. Ja nauraa sitten.

– En kyllä olisi voinut kuvitellakaan, että jotain tällaista tapahtuu. Mutta kai se on niin, että välillä asiat vaan loksahtelee paikoilleen. Ainakin tässä on aineksia kivaksi saunatarinaksi, jos ei muuta, vaatimaton vihtiläismuusikko virnistää.