Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläiskustantaja Tanja Kanerva valitsi Vuoden aforismikirjan: ”Kirja on helposti lähestyttävä, mutta ajatukset kantavat”

Viime vuoden parhaaksi aforismikirjaksi on valittu Hannu Hirvosen teos Vuori sumussa. Vuoden aforismikirja -tunnustuksen jakaa vuosittain Suomen aforismiyhdistys, ja tällä kertaa voittajan pääsi valitsemaan Aurinko Kustannuksen kustantaja Tanja Kanerva.

– Tässä teoksessa on luettavaa sekä enemmän aforismeja lukeneille, että niille, jotka vasta tutustuvat kirjallisuudenlajiin. Se on helposti lähestyttävä, mutta ajatukset kantavat, Kanerva kertoo voittajasta.

Kanerva sanoo oman suosikin löytyneen helposti.

– Ehdokaskirjojen joukossa oli kiinnostavia teoksia, mutta Vuori sumussa nousi esiin rikkautensa ja hilpeytensä vuoksi.

Hilpeyden takana kokoelmassa on vakavia ajatuksia. Kanervan mielestä kirja ottaa kantaa maailman akuutteihin ongelmiin, mutta toisaalta myös asettaa elämän perspektiiviin. Lisäksi se keikauttaa tuttuja sanontoja uusiin asentoihin.

Vuoden 2021 aforismikirjan on kustantanut Kulttuurivihkot.

Kilpailun tuomarina toimiminen sai Tanja Kanervan miettimään kirjallisuuden lajimääreitä, sillä kilpaan lähetettiin hyvin monenlaisia teoksia proosarunoista mietelauseisiin.

– Minulle aforismi on hyvin tiivis teksti, joka ilmaisee huomattavasti enemmän tekstimassaan nähden. Muutamalla sanalla teksti saa näkemään asioita uudella tavalla tai kumoaa totutun ajatuksen. Oma kuvani aforismista on syntynyt esimerkiksi Paavo Haavikon ja Mirkka Rekolan teksteistä, vihtiläiskustantaja pohtii.

Tiiviiden ajatusten ympärille Kanerva toivoo ilmaa: painavat lauseet tarvitsevat taitollisesti ympärilleen tilaa ja taukoa.

– Ulkoasu ei ole yhdentekevä, se vaikuttaa lukukokemukseen, Kanerva muistuttaa kustantamoita.

Aurinko Kustannuksen omaan kustannusohjelmaan aforismit eivät kuulu. Kanerva ei muista, että kustantamolle olisi koskaan aforismikokoelman käsikirjoitusta edes tarjottu.

– Sen takia meitä saatettiinkin pyytää tuomaroimaan. Emme ole jäävejä, koska meillä itsellä ei ole aforismikirjoja.

Aurinko Kustannus julkaisee mm. hengellistä kirjallisuutta, runoja ja erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Tänä vuonna kustantamolta on ilmestynyt jo seitsemän kirjaa; koko vuoden aikana kirjoja on tavoitteena julkaista kaikkiaan 70.

Vuoden aforismikirjan valintaa varten Kanervalle lähetettiin toistakymmentä viime vuonna julkaistua kirjaa, jotka hän luki joulunpyhinä.

– Aforismikokoelmia ei voi lukea ihan noin vain. Välillä oli pakko pitää vähän taukoa ja ravistella päätä ja silitellä kissaa.

Kanerva muistuttaa, että kirjallisuuskilpailuissa voittajan valinta on aina valitsijasta kiinni.

– Ei taidetta voi laittaa absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen. Olisi hienoa, että lukijat eivät suhtautuisi kilpailuihin kauhean vakavasti. On hirveän paljon hyvää kirjallisuutta, joka ei koskaan pääse kilpailuissa esiin.

– Lukijoiden pitää aina luottaa omaan makuunsa. Oma suosikki voi olla ihan joku muu kuin se voittaja, Kanerva kannustaa ja muistuttaa:

– Eri kirjat palvelevat erilaisia ihmisiä ja eri asioita. Tärkeintä olisi se, että ihmiset lukisivat ja etsisivät omaa juttuaan.