Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin väkiluku kasvoi 81:llä – syntyvyydessä merkittävä kasvu

Vihdin kunnan asukasluku kasvoi viime vuonna 81:llä Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan. Kasvuprosentti on 0,28 eli kuntastrategian mukaista 1 prosentin kasvua ei saavutettu nytkään.

Ennakkotilaston mukaan vihtiläisiä oli 29 241 viime vuoden lopussa. Toissa vuoden luvut ovat jo lopullisia: vuoden 2020 lopussa meitä oli 29 160.

Selvästi positiivinen, joskin pieni väestön kokonaismuutos vuonna 2021 on syntyvyyden kasvun ja erityisesti nettomaahanmuuton kasvun ansiota.

Nettomaahanmuutto Vihtiin moninkertaistui ja oli viime vuonna 70 henkilöä. Toissa vuonna luku oli 15.

Syntyneiden määrä kasvoi 66:lla 287 vauvaan. Prosentteina kasvu on 29,9 toissa vuodesta.

Syntyvyyttä ja positiivista väestön kokonaismuutosta kunnanjohtaja Erkki Eerola tervehtii ilolla.

Kuntien välisessä nettomuutossa Vihti jäi miinukselle - 31 henkilön verran viime vuonna. Toissa vuoden luku oli + 2.

– Kuntien välinen negatiivinen nettomuutto sekä selvästi kasvanut nettomaahanmuutto edellyttävät jatkoanalysointia, sanoo Eerola.

– Kuntien välinen nettomuutto on ollut negatiivista myös esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla sekä erittäin maltillista Espoossa, joten pelkästään Vihdin kysymys tämä ei ole. Eikä pelkkä asuntotuotannon määrä tätä ratkaise.

– Tulemme kunnassa tekemään alueittain tarkempaa tarkastelua, jotta ymmärrämme ennakkoväestötietoja paremmin. Tavoittelemamme väestönkasvu on kolmin–nelinkertainen toteutuneeseen, joten työtä meillä on vielä edessä, toteaa Eerola.

Nettolukujen takana on suuria lukuja ja muutoksiakin: ennakkotilaston mukaan Vihtiin muutti viime vuonna muista kunnista 1 762 (toissa vuonna 1 755) asukasta ja Vihdistä pois, muihin kuntiin muutti 1 793 (toissa vuonna 1 753) asukasta.

Kuntien välinen nettomuutto oli Vihdin osalta miinuksella tammi-, helmi-, heinä-, elo ja joulukuussa 2021. Suurin miinusmerkkinen luku - 104 oli elokuussa

– Huomattavaa on myös jokavuotinen melko iso kunnan sisäinen muutto Vihdissä: viime vuonna luku oli 2 253 ja toissa vuonna 2 235 henkilöä, selvittää Vihdin kunnan kehityspäällikkö Timo Tuomi.

Väestötappiota Vihdille tuli paitsi kuntien välisestä muutosta, myös kuolleiden määrästä. Ennakkotilaston mukaan Vihdissä kuoli 245 ihmistä viime vuonna, 233 toissa vuonna.

Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden ja kuolleiden erotus oli 42.

Vihdissä solmittiin viime vuonna 102 avioliittoa, ja avioeroja oli 53. Vastaavat luvut toissa vuodelta olivat 119 ja 78.