Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka korvaa, jos jäteastia hajoaa tyhjennyksen yhteydessä? – "Ei toisen yksityisomaisuutta voi rikkoa korvaamatta"

Kesällä 2021 vihtiläisen Katija Sepposen metallinen oma jäteastia vaurioitui kauluksestaan jätehuoltoyhtiön alihankkijan tekemän peruspesun yhteydessä. Astia säilyi jokseenkin käyttökuntoisena, kunnes joulukuussa 2021 tehdyn tyhjennyksen yhteydessä astia hajosi niin, että jätehuoltoyhtiö totesi sen käyttökelvottomaksi.

Sepponen oli molemmista tapauksista yhteydessä jätehuoltoyhtiö Rosk'n Rolliin. Hän kertoo nähneensä miehensä kanssa molemmat tilanteet ja oli sitä mieltä, että hajoamiset johtuivat jäteastian huolimattomasta käsittelystä. He vaativat jätehuoltoyhtiötä korvaamaan hajonneen jäteastian.

– Ei toisen yksityisomaisuutta voi rikkoa korvaamatta, toteaa Katija Sepponen.

Korvausvelvollisuutta selvitettiin lopulta muun muassa kuluttaja-asiamiehen avustuksella. Tapauksen yhteydessä Sepposille myös selvisi yllättäen, ettei hajonnut jäteastia vastannut jäteastioille asetettua standardia. He ihmettelevät, miksei jätehuoltoyhtiö vuosien varrella huomauttanut asiasta vaan astiaa tyhjennettiin normaalisti yli kymmenen vuoden ajan.

Tapaukselle saatiin päätös tammikuun puolivälissä, kun Rosk'n Roll teki tapauksesta kokonaisarvion ja päätyi korvaamaan hajonneen jäteastian.

Rosk'n Roll ei kommentoi yksittäistapausta, mutta selventää korvausperusteita yleisellä tasolla. Palvelupäällikkö Tuija Klaus kertoo, että jäteastioilla on EU-tasoinen standardi (SFS-EN 1-6), mikä varmistaa yhteensopivuuden jäteauton kanssa ja sen myötä kuljettajan työturvallisuuden.

– Jos jäteastian kaulus ei ole yhteensopiva jäteauton haarukan kanssa, astia saattaa lähteä kippauksessa liikkeelle ja rikkoutua.

Standardi on ollut Klausin mukaan voimassa ainakin vuodesta 1997. Jätehuoltomääräyksissä viittaus standardiin on ollut vuodesta 2012.

Klaus kertoo, että kuljettajat kyllä tyhjentävät muitakin kuin standardiin kuuluvia jäteastioita, jos katsovat voivansa tehdä sen turvallisesti. Jos tyhjennyksen kanssa on ongelmia, kuljettajat raportoivat siitä, jolloin Rosk'n Roll ottaa yhteyttä asiakkaaseen.

Klausin mukaan Rosk'n Roll korvaa asiakkaan oman rikkoutuneen jäteastian aina, jos syynä on kuljettajan virhe tai esimerkiksi jäteauton tekninen vika.

– Niitä on ehkä muutama vuodessa, hän arvioi.

Mikäli hajoamisen syystä on erimielisyyttä asiakkaan ja jäteauton kuljettajan välillä, tapausta selvitetään tarkemmin.

– Silloin tulle tarkasteluun jäteastian ikä.

Klausin mukaan valmistajat myöntävät jäteastioille viiden vuoden takuun. Käytön myötä materiaali väsyy. Tapauksesta riippuen uudet astiat joko korvataan tai ohjataan laittamaan takuuseen.

– Jos astia on iäkkäämpi ja arvioidaan, että hajoaminen on kulumisesta johtuvaa, astian vaihto jää asiakkaalle. Jäteastia on kuluva käyttöesine, muistuttaa Klaus.

Rosk'n Rollilla on Vihdissä hieman yli 9 000 jäteastiaa, joista noin 40 prosenttia on vuokrattu jäteyhtiöltä. Vuokra-astioiden kunnosta jätehuoltoyhtiö huolehtii automaattisesti.

Klaus kertoo, että Rosk'n Roll lähettää uusille asiakkaille infopaketin, jossa käydään läpi myös se, millainen jäteastian kuuluu olla.