Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kasvo: | ”Yritykset, kutsukaa kylään” – Vihdin kunnan uusi elinkeinopäällikkö Mika Partanen on Karkkilan poikia

Mika Partanen, pian 55, on Vihdin kunnan uusi elinkeinopäällikkö. Hänet valittiin 16 hakijan joukosta.

– Ensimmäinen tavoitteeni on mahdollisimman laajasti jalkautua vihtiläisiin yrityksiin ja tulla tutuksi yrittäjien kanssa. Sen jälkeen yhteydenpito puhelimitse ja sähköisillä välineillä on helpompaa. Tulen tyrkyttämään itseäni yritysvierailuille, mutta saa minut myös kutsua: 044 752 2364 tai mika.partanen@vihti.fi

Pidemmän aikavälin tavoitteena Partasella on entistä elinvoimaisempi Vihti:

– Muun muassa saamalla lisää yritystoimintaa sijoittumaan Vihtiin ja auttamalla täällä jo olevia yrityksiä niiden kasvu- ja kehittämishaasteissa. Pyrin tuomaan Vihdin kunnan elinkeinopalvelut yritykseen ”ovelle toimitettuina”.

Aiemmin Partanen toimi Muuramen kunnan yrityskoordinaattorina vuoden 2016 alusta lähtien.

– Muuramessa piti rakentaa nollasta kunnan omat elinkeinopalvelut, koska Muurame oli aiemmin ostanut ne alueelliselta elinkeinoyhtiö Jykesiltä, jonka päätoiminnot olivat Jyväskylässä. Muuramen kunnan tehokkaaksi ja kiitellyksi elinkeinopalvelujen malliksi muodostui ”elinkeinonyrkki”, jossa oli mukana kunnanjohtaja, kehittämisjohtaja maankäytön ja kaavoituksen asiantuntijan roolissa sekä yrityskoordinaattori.

Nuorempana tuli käytyä Vihdissä sekä rautakaupan autokuskina että ”yöelämässä”.

Mika Partanen

– Minä olin käytännössä linkki ja yhteydenpitäjä muuramelaisiin yrityksiin päin. ”Nyrkin” kautta saatiin nopeasti liikkeelle kaikki sellaiset asiat ja hankkeet, jotka auttoivat muuramelaisten yritysten kasvua ja kehittymistä sekä myös mahdollistivat uusien yritysten sijoittumisen Muurameen.

Vihdin vahvuutena Partanen näkee sen, että elinvoimakeskuksen elinkeinopalvelut ovat kunnan omaa toimintaa.

– Ohuen kokemukseni mukaan Vihdin elinkeinopalvelut toimivat hiukan suuremmalla organisaatiolla kuin Muuramen, mutta kuitenkin joustavasti ja ketterästi.

Työ Vihdissä antoi Mika Partaselle mahdollisuuden muuttaa takaisin Karkkilaan:

– Kotitilani sijaitsee lähellä Vihdin rajaa, Vanhan Vihdintien varrelta. Lähdin Jyväskylään vuonna 1992 ja Keski-Suomen matka venähti liki 30 vuoden opiskelu- ja työrupeamaksi. Neljä vuotta sitten lunastin äidiltä ja sisaruksilta kotitilani, ja siitä lähtien perheellämme on ollut haave muuttaa sinne.

Partasen vaimo Nina Maarit Partanen on kiertotalousalan yrittäjä. Tyttäret ovat 9-, 12- ja 23 -vuotiaat. Perhe muuttaa helmikuun aikana Karkkilaan.

Mika Partasen harrastuksiin kuuluvat vanhan maatalon kiinteistöjen kunnostaminen ja ylläpito sekä metsätyöt – omaa metsää on noin 10 hehtaaria. Pellot on vuokrattu.

– Kesällä toivottavasti jää aikaa myös tennikselle.

Kun Partasen 92-vuotias äiti kuuli, että poika tulee Vihtiin töihin, hänen ensimmäinen kommenttinsa oli, että ”Vihtihän on rikas kunta”.

– Nuorempana Vihdissä tuli käytyä ”yöelämässä” mutta myös kierrettyä K-Rauta V. Leinon Oy:n autokuskina Vihdin eri kylillä, kirkonkylällä ja Nummelassa.

Millainen kuva elinkeinopäälliköllä on Vihdistä nyt?

– Vihti on hyvin elinvoimainen kunta, josta maaseutumaisesta elinympäristöstä huolimatta on todella nopeat ja hyvät yhteydet eri puolille.

Koulutukseltaan Mika Partanen on tradenomi. Hän on suorittanut myös ammatillisen opettajankoulutuksen sekä Kauppakamarin Hyväksytty hallituksen jäsen -tutkinnon. Yrittäjyydestä hänellä on vankkaa kokemusta.

– Tradenomiksi valmistuttuani 1996 perustin toiminimen, jonka kautta ryhdyin organisoimaan koulutuksia. Vuonna 1999 perustin kolmen muun henkilön kanssa osakeyhtiön, ja vähitellen päätuotteiksemme muodostui yrittäjän ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen toteuttaminen valtakunnallisesti, yhteistyössä eri oppisopimustoimistojen kanssa.

– Myöhemmin tarjontaamme tulivat mukaan johtamisen, yritysjohtamisen ja tuotekehitystyön tutkintojen koulutukset ja näyttöjen vastaanottaminen niissä.

– Omien laskujeni mukaan olen näiden tutkintojen osalta ollut mukana noin 1 600 yrittäjän ja johtajan koulutuksissa – joko kouluttajan roolissa tai tutkinnon näyttöjen arvioijana.

Partanen kertoo olleensa myös hallituksen puheenjohtajan roolissa mukana yrityksessä, joka meni konkurssiin.

– Eli sekin ”korkeakoulututkinto” yrittäjyydestä on tullut suoritettua.