Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Kuvataidekoulu mukana yhteisnäyttelyssä Eduskunnan kirjastossa – esillä lasten ja nuorten tulkintoja kansanedustajista

Eduskunnan kirjastossa avautui 8. helmikuuta näyttely, joka esittelee kaikki Suomen 200 kansanedustajaa kuvataidekoululaisten silmin. Kyseessä on Kuvataidekoulujen liiton syksyllä 2019 esittämä näyttelyhaaste, johon osallistui 26 kuvataidekoulua kautta maan. Mukana näyttelyssä ovat myös kuvataidekoulut Vihdistä, Lohjalta ja Karkkilasta.

Kukin kuvataidekoulu sai näyttelyä varten toteutettavakseen muotokuvat 7–8 kansanedustajasta. Lapset ja nuoret toteuttivat muotokuvat eduskunnan virallisten valokuvien pohjalta. Näyttelyn piti olla esillä jo keväällä 2020, mutta koronan takia sitä jouduttiin siirtämään.

Vihdin Kuvataidekoulun oppilaat saivat toteutettavakseen muotokuvat Outi Alanko-Kahiluodosta (vihr.), Juho Eerolasta (ps.), Rami Lehdosta (ps.), Raimo Piiraisesta (sd.), Annika Saarikosta (kesk.), Mari-Leena Talvitiestä (kok.), Anu Vehviläisestä (kesk.) ja Ben Zyskowiczista (kok.).

Kuvataidekoulun rehtori Liisa Pöllänen kertoo, että oppilaat toteuttivat teoksiaan muun muassa sarjakuvamaiseen tyyliin tai realistisuutta hakien. Töiden joukosta löytyy niin lyijykynä- ja puuvärein tehtyjä toteutuksia kuin vesiväritöitä, joissa on iloteltu väreillä railakkaasti.

– On kiva, että töissä näkyy todella paljon tyyliltään erilaisia toteutuksia, toteaa Pöllänen.

– Oppilailla on ollut aika vapaat kädet lähteä tekemään töitä omalla, itselleen mieluisalla tyylillä.

Pöllänen kuvailee näyttelyn aihetta tärkeäksi.

– Lapset ja nuoret oppivat yhteiskunnan toiminnasta ja heille tulee vähän tutuksi se, millainen meidän demokraattinen järjestelmämme on ja miten asioihin vaikutetaan.

– Toisaalta kansanedustajat ovat olleet vuorovaikutuksessa kuvataidekoulujen ja niiden toiminnan kanssa.

Lohjanseudun kuvataidekoulun rehtori Marketta Urpo-Koskinen kuvailee kouluaan aktiiviseksi ja toteaa, että on hauskaa ja mielenkiintoista lähteä mukaan taideprojekteihin, jotka kertovat kuvataidekoulujen toiminnasta ja tavoitteista.

Oppilaat saivat toteutettavakseen muotokuvat Toimi Kankaanniemestä (ps.), Anders Norrbackista (r.), Mauri Peltokankaasta (ps.), Pirkka-Pekka Peteliuksesta (vihr.), Antti Rinteestä (sd.), Matti Semistä (vas.), Riikka Slunga-Poutsalosta (ps.) ja Tuula Väätäisestä (sd.).

Muotokuvia toteutettiin pääasiassa peitevärein maalaamalla, piirtämällä ja raapekartonki-tekniikalla.

– Emme pyrkineet jäljentämään valokuvia vaan heittäydyimme aikalailla vapaaseen ilmaisuun. Mutta kyllä monesta syntyneestä muotokuvasta tunnisti kansanedustajan, kertoo Urpo-Koskinen.

Työt on toteutettu jo syksyllä 2019, joten oppilaat ovat nyt näyttelyn aikaan jo muutaman vuoden vanhempia.

– Jokaisen kuvallinen kehitys on mennyt eteenpäin, on tullut lisää osaamista. Mutta kyllä nämä työt ovat niin herkullisen aitoja!, kuvailee Urpo-Koskinen.

Karkkilan kuvataidekoulun vastaava opettaja Anne Siirtola kertoo, että idea kansanedustajien muotokuvien toteuttamisesta oli hauska ja oli mukavaa ottaa haaste vastaan.

– Se on aina innostavaa oppilaillekin, jos on yhteisiä projekteja muiden kuvataidekoulujen kanssa.

Kuvataidekoululaiset toteuttivat muotokuvat Maria Guzeninasta (sd.), Mari Holopaisesta (vihr.), Pihla Keto-Huovisesta (kok.), Markus Lohesta (kesk.), Merja Mäkisalo-Ropposesta (sd.), Jussi Saramosta (vas.) ja Sami Saviosta (ps.).

– Kaikille oppilaille oli kiinnostavaa nähdä, miten monella eri tavalla henkilöstä voi tehdä muotokuvan, kuvailee Siirtola.

Muotokuvien tekijät olivat iältään 5–16-vuotiaita. Muotokuvia toteutettiin niin piirtämällä kuin maalaamalla ja sekatekniikalla.

– Valitsimme töistä seitsemän työtä näyttelyyn. Yritimme ottaa siihen eri tekniikoilla toteutettuja ja eri ikäisten tekemiä töitä, kertoo Siirtola.

Eduskunnan kirjaston näyttelyssä esitellään jokaisesta kansanedustajasta yksi toteutunut muotokuva. Koska teoksia syntyi runsaasti, osasta teoksia on koottu verkkogalleria, joka esittelee muotokuvia runsaammin.

Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -näyttely Eduskunnan kirjastossa 8.2.–1.4. Vapaa pääsy. Verkkogalleria osoitteessa www.kansanedustajatkuvataidekoululaistensilmin.com