Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nummelan jätevesiä ei haluta Siuntionjokeen – Siuntion kunnanjohtaja: "Miten joku edes kehtaa esittää, että laitetaan jätevedet naapuriin"

Siuntiossa arvostellaan ankarasti Vihdin aikeita jatkaa jätevesien johtamista Siuntionjokeen, tulevaisuudessa uudelta Nummelan puhdistamolta.

Kunta on antanut aluehallintovirastolle lausunnon, jonka mukaan jätevesien johtamiselle on löydettävä toinen ratkaisu.

Vihti haluaa uudistaa jätevesiensä käsittelyä rakentamalla uuden puhdistamon Etelä-Nummelaan sen sijaan, että jätevedet johdettaisiin siirtolinjaa pitkin Espoon puhdistamolle.

Vihdin Vesi on toimittanut aluehallintovirastolle suunnitelman, jonka mukaan vesien johtaminen jokeen on toteutettavissa "vesistövaikutukset huomioiden kohtuullisin kustannuksin".

Vihdin Veden mukaan kuormitus vähenee nykyisestä siten, ettei sillä ole merkittävää haitallista vaikutusta vesistössä.

Virtaama kasvaisi pitkällä aikavälillä huomattavasti, eli 2020 tasosta (2990 kuutiota/vrk) 7800 kuutioon vuoteen 2050 mennessä.

Vihdin valtuusto päätti Vihdin Veden suunnitelman pohjalta valita käsiteltyjen jätevesien paikaksi Siuntionjoen eikä siirtoviemäriä. Purkureitti olisi edelleen Risubackajoesta Karhujärveen ja Tjusträskin sekä Vikträskin kautta Pikkalanlahteen.

Siuntiossa ollaan aivan eri mieltä jätevesien haitoista ja niiden toimittamisesta naapurin puolelle.

Lupaa ei kunnan mukaan pidä edistää, kun olisi taloudellisesti mahdollista toteuttaa jätevesien käsittely ympäristön kannalta paremmalla ratkaisulla. Siuntion käsityksen mukaan uudellakin puhdistamolla olisi vesistön tilaa heikentävä vaikutus.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö -yhdistyksen selvityksen mukaan Karhujärven tila paranisikin välttävästä tyydyttäväksi ilman Nummelan puhdistamoa.

Kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa ihmettelee, miksei puhdistettuja jätevesiä lasketa vaikkapa Vihdin Enäjärveen, jos niistä ei ole haittaa.

– En ymmärrä, miten joku edes kehtaa esittää, että laitetaan jätevedet naapuriin, eihän tällainen ole eettistä eikä tätä päivää.

– Entä mitä jos laitokseen tulee häiriöitä tai katkoksia? Ottavatko Vihdin poliitikot seurauksista henkilökohtaisesti vastuuta?

– Sekin tässä ärsyttää, että me laitamme koko ajan rahaa Siuntionjoen tilan parantamiseen, ja suunnitellaan tällaista. Ei tunnu reilulta.

Luonnolle, asuinalueille, vesistön elämysmatkailuyrityksille ja koko Siuntion imagolle asia on hyvin vakava alueen kehitystä ja tulevaisuutta ajatellen, lausunnossa todetaan.

Kunnan lausunnon mukaan Vihti ei ole tuonut ilmi, että siirtoviemäri olisi sille liian kallis toteuttaa. Vihdin omat viranomaiset ovat Siuntion mukaan suositelleet siirtoviemäriä ensisijaisena vaihtoehtona.

Siuntionjoki on Natura-aluetta ja erittäin uhanalaisen meritaimenen lisääntymisjoki. Karhujärvi on erityisen herkkä ravinnekuormitukselle.