Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Turun tunnin juna | "Vihdistä tulee radanvarsikunta" – Junaradan nähdään tuovan paljon hyötyjä: lisää työvoimaa, asukkaita, turisteja ja yrityksiä

Jos tahtotila on, tulee junarata Vihtiin jo ennen vuotta 2030. Rata pitää vain suunnitella monessa osassa. Samalla tavalla, miten aikanaan Lahden moottoritiekin tehtiin.

Näin sanoo Vihdin kunnanhallituksen ja Vihdin Yrittäjien puheenjohtaja Leevi Pursiainen (kok).

Vaikka tunnin junan aseman sijainti on vielä kissanhännänvetoa Vihdin ja Lohjan välillä, on Pursiaisen mukaan käytännössä varmaa, että ainakin lähijuna ja seisake sille tulevat Nummelaan, sillä asemavaraus on jo kaavassa.

– Tämä on Vihdin kannalta erittäin positiivinen juttu. Erityisesti työvoiman liikkuvuus tulee lisääntymään, Pursiainen sanoo.

– Vihdistä tulee radanvarsikunta. Sen hyödyt tulevat Vihtiin. Junayhteydestä saa positiivista julkisuutta, sillä se on ympäristöystävällinen liikkumistapa. Niin työvoiman, päiväturismin, ulkomaalaisten turistien kuin uusien asukkaiden kuntaan saaminen helpottuvat suuresti.

Luoteis-Uudenmaan Kauppakamariyksikön hallituksen puheenjohtajan Mikko Vesalan mukaan junarata auttaisi ennen kaikkea työvoiman ja asukkaiden saamista Vihtiin. Työmatkaliikenne kasvaisi toisinkin päin: Vihdistä Lohjan ja pääkaupunkiseudun suuntiin.

– Helsingistä voisi saada myös pidemmälle opiskelleita paremmin töihin, jos Vihtiin olisi kunnon liikenneyhteydet. Varsinkin, kun autoilua pyritään muutenkin tulevaisuudessa vähentämään.

– Palojärven liittymäaluehan on sellainen, että junaradan tulo tekisi alueesta teollisuudelle houkuttelevan kohteen. Työvoimaa olisi helpompi saada Vihtiin niin Lohjan, Espoon kuin Helsingin suunnalta.

Mikko Vesala ymmärtää sekä Vihdin että Espoon kannalta Tunnin juna -hankkeen. Vesalan yritys H. Vesala Oy on toiminut Nummelassa vuodesta 1999 ja Länsi-Uudellamaalla kaikkiaan 54 vuotta. Toisaalta Vesala on asunut lähes ikänsä Espoossa.

Vesala toteaa, että Histankartanon asuinalueen toteutus ei etene ennen kuin liikenneratkaisut on saatu kuntoon. Nykyisellään Turun moottoritien kapasiteetti ei kestä uutta asuinaluetta.

– Jos Histaan tulee tuhansia asukkaita, se on liikenteellinen katastrofi. Turuntie menee lopullisesti tukkoon. Vihdin ja Lohjan kannalta junaradan rakentaminen on parempi ratkaisu kuin moottoritien leventäminen Histaan asti.

Mikko Vesalan mukaan junarata on ennen kaikkea investointi Vihdin seudun rekrytointiin. Hänellä oli aikanaan työntekijä, joka kulki Helsingin keskikaupungilta Nummelaan bussilla. Se ei ollut helppoa.

Vesalan mukaan junarata laajentaa vihtiläisten rekrytointialuetta ”aivan hurjasti”, ja sama toimii myös toisin päin.

– Uskon, että junan käyttäjiä Vihdin seudulta olisi paljon.

Vesala mainitsee vielä erään elämänlaadun kannalta merkittävän seikan.

– Jos nyt haluaa viettää ravintolailtaa Helsingissä, niin se on melkein aina sitten taksimatka takaisin Vihtiin.