Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 15 000 neliön verran toimitiloja Vihdissä siirtyy hyvinvointialueen hallintaan

Vihdin kunta on listannut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen käytössä olevat, Vihdissä sijaitsevat toimitilat, jotka siirtyvät 1.1. 2023 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintaan.

Huoneistoalaa on kaikkiaan noin 15 000 neliötä, josta suurin osa on Vihdin kunnan omistuksessa. Näissä tiloissa hyvinvointialue tulee olemaan kunnan vuokralaisena ainakin kolme vuotta 31.12. 2025 asti. Lisänä on optiovuosi vuoden 2026 loppuun.

Tänä siirtymäaikana hyvinvointialue päättää tulevista tilajärjestelyistä. Hyvinvointialue laatii vuosittain investointisuunnitelman, jonka hyväksymisestä päättävät sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö.

Siirtymäajan jälkeen kunnan on yhtiöitettävä tilat, jotta niiden vuokraaminen hyvinvointialueelle olisi mahdollista.

Hyvinvointialueen hallintaan siirtyvät muun muassa Nummelan terveysaseman tilat, neuvolatilat, koulujen terveydenhoidon ja kuraattorien tilat, kotihoidon tilat, sosiaalipalvelujen tilat, päihde- ja mielenterveyspalvelujen tilat, kehitysvammaisten asumisyksiköitä sekä paloasemat.

Vuokran on katettava toimitilaan liittyvät kohtuulliset pääoma- ja ylläpitokustannukset.

Myös henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen. Vihdin kunnasta siirtyy kahdeksan henkilöä: seitsemän koulukuraattoria ja yksi johtava kuraattori. Heidän henkilöstökustannuksensa sivukuluineen ovat noin 416 800 euroa vuodessa ja lomapalkkavelka noin 57 800 euroa.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisesta hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön määrä on arvion mukaan 591 henkilöä. Heidän palkkasummansa on noin 24,5 miljoonaa euroa ja lomapalkkavelka 3,2 miljoonaa euroa, totesi Karviaisen yhtymähallitus viime kokouksessaan.

Kuntalaisten palveluissa ei tapahdu välitöntä muutosta hyvinvointialueen aloittaessa 1.1.2023, ei myöskään toimipisteissä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen rahoitus vastaa alkuvaiheessa aiempia määrärahoja, mutta pysyvä rahoitusmalli on tarveperusteinen, ja valtiovarainministeriön laskelmien mukaan rahoitusta leikataan vuodesta 2024 alkaen.

Kuntien talouteen muutos vaikuttaa. Kun sote- ja pelastuspalvelujen rahoitusvastuu siirtyy kunnilta valtiolle, on valtion tuloja lisättävä ja kuntien tuloja vastaavasti vähennettävä.

Vihdin kunnanhallitus antoi hyvinvointialueelle selvityksen toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista sekä siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta. Selvityksiä voidaan vielä täydentää. Kunnanhallitus antaa selvityksen tiedoksi kunnanvaltuustolle.