Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikosten määrä palasi lähelle koronaa edeltävää tasoa – Poliisin resurssit edelleen tiukoilla

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikostilastot vuoden 2021 osalta ovat valmistuneet.

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä 35 464 on tilastojen valossa melko samalla tasolla kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019. Tuolloin rikoksia kirjattiin noin 1 300 vähemmän.

Koko poliisilaitoksen toimintaa leimasi vahvasti vuoden 2020 loppupuolella tapahtunut Vastaamo-tietomurto, joka lyhyessä ajassa poiki liki 3 000 rikosilmoitusta käsiteltäviksi ja tätä varten tarvittiin tilapäisesti käsipareja. Hankintoja ja muita rekryjä lykättiin.

– Tänä vuonna aivan välttämätön tarve lisäresursseille olisi kolmen poliisin työvuoden verran, seitsemää olemme esittäneet, sanoo poliisipäällikkö Timo Saarinen.

– Vaikka 42 miljoonan budjetti on hyvä, toimintaympäristöömme suhteutettuna resurssit ovat edelleen tiukoilla.

Poliisin toiminnan painopisteet ovat toimintavalmiudessa, tiedonkulussa ja tehokkaassa, ennalta estävässä työskentelyssä. Tietoverkkorikollisuus on kasvussa ja sen kitkemiseen ict-puolelle on lisätty resursseja.

Resurssit ovat edelleen tiukoilla.

Poliisipäällikkö Timo Saarinen

Kentällä työskenteleviä partioita on muun muassa valmisteltu havainnoimaan herkemmin signaaleja pari- ja lähisuhdeväkivallasta, jotta kodeissa mahdollisesti tapahtuvaan väkivaltaan osattaisiin puuttua tehokkaammin.

Vuonna 2021 koko poliisilaitoksen alueella perheväkivaltatapauksia ilmoitettiin poliisille 336, vuonna 2019 tapausten määrä oli 502.

Vihdissä poliisi kirjasi vuonna 2021 yhteensä 292 kotihälytystä. Vuonna 2019 määrä oli 263. Vihdissä tapahtuneita pahoinpitelyjä tuli poliisin tietoon vuonna 2021 yhteensä 205, joista 144 tehtiin yksityisellä paikalla. Vuonna 2019 pahoinpitelyjä kirjattiin 169, joista yksityistiloissa tapahtui 139.

Seksuaalirikoksia kirjattiin Vihdissä vuonna 2021 yhteensä 36, kun vuonna 2019 kirjauksia tehtiin 37.

Tilastot eivät kerro suoraan sitä, minkä poliisi tietää. Etenkin alaikäisten kohdalla rikokset keskittyvät melko pienilukuiselle joukolle, joiden rikoskierteen katkaisemiseksi tehdään töitä kuntien, lastensuojelun, poliisin ja kolmannen sektorin yhteistyöllä.

Vihdin, Karkkilan ja Lohjan alueelle on saatu ennalta estävän toiminnan erityispartio, joka ei osallistu hälytystehtäviin, vaan keskittyy juuri nuoriin ja pyrkii vaikuttamaan haitallisiin ilmiöihin jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Komisario Hannu Väänänen muistuttaa, että alueen nuorista suurimmalla osalla menee hyvin ja kehitys on eteenpäin pyrkivää.

Häntä huolestuttaa sen sijaan elokuvista, peleistä ja somesta vaikutteita itseensä imevät, yleensä jo syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, joita rikollisten elämäntapa ja siihen liittyvä väkivaltaisuus viehättävät. Tähän jengiaatteeseen liitetään myös räikeä kielenkäyttö ja uhkaava käyttäytyminen.