Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tee käsitöitä ja kuuntele novelleja: Neule ja novelli -tapaamiset alkavat Nummelan kirjastossa

Vihdin pääkirjastossa Nummelassa pääsee neulomaan novellien kuuntelun lomassa, kun Neule ja novelli -tapaamiset käynnistyvät uudelleen pitkän tauon jälkeen. Tapaamisia pidetään lauantai-iltapäivisin kello 13-14 kerran kuussa. Ensimmäinen tapaaminen on 26.2. kirjaston lasisessa monitoimitilassa. Kirjaston yhteistyökumppanina tapaamisissa on Vihdin Kässämartat. Martat opastavat paikan päällä tarvittaessa käsitöissä. Tapaamisiin voi osallistua ilman käsitöitäkin ja keskittyä kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Kirjasto tarjoaa osallistujille pullakahvit.

Novelleja lukee tapaamisissa Vihdin kunnankirjaston pedagoginen informaatikko Janika Puolitaival, joka on silminnähden innostunut uudesta aluevaltauksesta:

– Olen tehnyt kirjastotyötä kymmenen vuotta lasten puolella. On mielenkiintoista lähteä uusille poluille ja päästä aikuisille tarkoitettujen tekstien pariin. Novellit eivät saa olla liian vaikeita, eivätkä kovin tunteellisia, jotta ne eivät vaadi liikaa keskittymistä.

– Novellien lukeminen ääneen onkin eri juttu kuin itsekseen lukeminen. Olen harjoitellut novellien lukemista ääneen. Yhden lauantain höpötin novelleja ääneen sohvallani, Janika naurahtaa.

Janika Puolitaival lukee tunnin aikana useampia novelleja erilaisista aiheista. Hänellä on kasvomaski ja hän lukee mikrofoniin.

Ensimmäisellä kerralla mukana on muun muassa Hannu Mäkelän satiirisia, ironisia ja yllätyksellisiä novelleja. Rakkautta kolmeen appelsiiniin tunnustaa Janikan välityksellä Lindéi Zinaida. Carlos Ruiz Zafón on loistava tunnelman kuvaaja ja Janika kertoo ottaneensa kirjailijan tapaamisiin mukaan juuri tämän vuoksi. Kirjailija kuoli 55-vuotiaana syöpään vuonna 2020.

Kuuntelen osallistujien novellitoiveita herkällä korvalla.

Pedagoginen informaatikko Janika Puolitaival

– Luen myös kirjaa: Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi. Kirja on maailmanlaajuinen menestys. Tämän kirjan tarinan lukija ja kuuntelijat tekevät yhdessä. En tarkemmin paljasta miten se tapahtuu. Lisäksi pidän tarkoituksella osan novelleista salaisuutena. Kuuntelen myös osallistujia herkällä korvalla ja otan novellitoiveita mielelläni vastaan.

Novelleja Neule ja novelli -tapaamisiin Janika on etsinyt Kirjasammosta, joka on suomalaisten kirjastojen valtakunnallinen kirjallisuuden verkkopalvelu. Lisäksi hän on kysynyt vinkkejä työtovereilta sekä lukenut läpi erilaisia kiinnostavan tuntuisia novelleja.

Novelli on romaania lyhyempi, yhtenäinen kaunokirjallinen teksti. Novellin kerronta on tiivistä, ja se keskittyy kuvaamaan tarkasti jotakin tiettyä tapahtumaa tai suppeaa tapahtumasarjaa.

Neule ja novelli -tapaamisia on toivottu Vihdin kunnankirjastoon vuosia. Tapaamisia on kauan sitten pidetty kirjastossa, mutta ne kuivuivat kasaan syystä tai toisesta. Lohjan kirjastossa pidetään tapaamisia käsitöiden ja novellien merkeissä ja ne ovat erittäin suosittuja.