Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalauksia muutoksesta ja sopeutumisesta – Vihtiläistaiteilijoiden näyttely Karkkilan kirjastogalleriassa

Karkkilan kirjastogalleriaan (Valtatie 26 E, Karkkila) aukeaa maaliskuussa vihtiläisten Raili Turusen ja Annamari Koivuojan. Näyttelyssä on esillä akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Näyttely on avoinna 2.–25. maaliskuuta kirjaston aukioloaikoina, eli maanantaista torstaihin kello 13–19, perjantaisin kello 10–17, sekä omatoimiaikoina.

Näyttelyn teemana on Matkalla toiseen huoneeseen - maalauksia muutoksesta ja sopeutumisesta.

Taiteilijat ovat alun perin tutustuneet toisiinsa noin 15 vuotta sitten Vihdin avoimessa ateljeessa. Annamari on harrastanut taidemaalausta vuodesta 1995, Raili vuodesta 2005.

– Oman taiteemme tekeminen on vienyt meitä viime vuosina samaan suuntaan, jolloin myös ajatus yhteisestä näyttelystä on herännyt.

– Kun loppukesästä 2019 päätimme pitää näyttelyn keväällä 2020, teema kiteytyi erilaisten sopeutumista vaativien elämässä tapahtuvien suurten muutosten ympärille. Näyttelyn nimen alaotsikoineen päätimme jo silloin. Siinä vaiheessa koronaviruksesta ei ollut vielä tietoakaan.

Näyttely peruuntui pandemian vuoksi kahteen otteeseen. Ensimmäiseksi näyttely oli tarkoitus pitää Vihdissä, toinen peruuntunut yritys oli varattuna Karkkilaan.

– Nyt vihdoin saamme maalauksemme esille Karkkilan kirjastogalleriaan. Suurin osa näyttelyn maalauksista on tehty ennen koronaviruksen ilmaantumista – toisenlaisessa maailmassa.

Näyttelyä varten laadittiin silloin seuraava teksti.

– Olemme maalauksissamme pohtineet elämän muuttumista sekä yksityisessä elämässä että kaikkialla näkyvän maailman nopean muuttumisen kannalta. Elämä voi kenellä tahansa muuttua äkisti, ennalta arvaamatta. Muutoksesta seuraa prosessi – matka – jossa sopeudutaan uuteen tilanteeseen. Matkataan toiseen huoneeseen. Myös ennalta suunniteltu ja hallittu muutos on matka, jossa tavoitteena on toinen tila. Olemme maalanneet näyttelyyn enimmäkseen erillämme, mutta olemme tavanneet usein, keskustelleet paljon ja tutustuneet matkan varrella toistemme maalauksiin, keskeneräisinä ja valmiina, taiteilijat kirjoittivat.

– Teemaa alun perin käsitellessämme emme osanneet aavistaa sen muutoksen suuruutta, mikä oli vielä edessä. Kuinka paljon sopeutumista se on kaikilta vaatinutkaan. Jopa hätkähdyttävällä tavalla teemamme oli kuin enteellinen ja siitä tuli ajankohtaisempi kuin olisimme ikinä osanneet kuvitellakaan. Suuret muutokset ja niihin sopeutuminen ovat olleet hyvin vahvasti läsnä meidän molempien elämässä viimeiset vuodet, eikä pelkästään koronan vuoksi. Maalaaminen sekä taide ylipäätään on suuresti auttanut valon ja ilon löytymiseen, kaikesta huolimatta. Meillä molemmilla on erillinen työhuone, samassa osoitteessa. Työhuoneella käyminen on auttanut irtautumaan arkisista murheista. Siellä on voinut keskittyä vain maalaamaan.