Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bensan, sähkön ja elintarvikkeiden hintojen nousu puhuttaa Vihdissäkin – "Huomaa, että hinnat ovat nousseet vuodessa"

Kuluttajahintojen jyrkkä nousu on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua. Tilastokeskuksen tuoreen kuluttajahintaindeksin mukaan kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 4,4 prosenttia vuoden takaisesta. Kallistuminen on ollut huomattavaa erityisesti bensan ja sähkön osalta. Elintarvikkeista eniten ovat kallistuneet kahvi, tuore tai jäähdytetty kala, päärynät ja tuoreet vihannekset.

Ojakkalalainen Anniina Pajula toteaa, että hintojen nousu koskee hänen perhettään kaikilta osin. Perhe asuu omakotitalossa ja autoja on kaksi, sillä töihin on päästävä eikä julkisesta liikenteestä ole seudulla apua. Vapaa-ajan ajoja mietitään perheessä nyt tarkemmin, mutta työmatkat on ajettava.

– Oma työpaikkani on niin lähellä, että kesällä voin käydä töissä pyörällä, ja varmasti käynkin vielä aiempaa enemmän ensi kesänä, hän arvelee.

Myös kaupassa käydessä hinnat ovat kiinnittäneet huomiota.

– Juuri äsken, kun punnitsin kaupassa kurkkua, katsoin että onpa kallista, hän toteaa.

Nummelassa tankkaamaan poikennut Juho Mustakoski kertoo, ettei bensan hinnan nousu ole ainakaan toistaiseksi vaikuttanut hänen ajoihinsa.

– Minulla on lyhyet työmatkat eikä ajoa tule paljon.

– Ruoan hinnan nousun huomaa enemmän, hän toteaa.

Mustakoski on laittanut merkille hintojen nousun erityisesti vihannesosaston tuotteiden osalta.

– Huomaa, että hinnat ovat nousseet vuodessa. Ruokaan menee kuukaudessa noin 40 euroa enemmän, hän arvioi.

Luonnonvarakeskuksessa arvioidaan ruoan hinnan nousevan kuluvana vuonna noin 2–2,5 prosenttia. Mediaanituloisen kotitalouden ruokamenoissa se tarkoittaisi noin 100 euron kasvua.

Lauri Toivonen toteaa olevansa hyvin perillä polttoaineen hinnoista, sillä hän kuljettaa työkseen polttoainetta bensa-asemille Länsi-Uudenmaan alueella. Hän kertoo, että tankkaamaan pysähtyneet autoilijat tulevat toisinaan jututtamaan.

– Monet ovat tulleet sanomaan, että eikö yhtään hävetä tuoda näin kallista bensaa, hän kertoo.

Ei hävetä, sillä Toivonen toteaa tekevänsä työtään. Yhtä lailla polttoaineen hintojen nousu näkyy hänen omassa lompakossaan. Toivonen kertoo oman autonsa kulutuksen olevan suht suurta, ja jos bensan hinnat pysyvät nykyisellä tasolla, edessä lienee auton vaihto.

– Kävin vähän aikaa sitten autolla Kuopiossa. Edestakaiseen reissuun meni 150 euroa. Halvemmalla olisi päässyt junalla.

Ikkalalainen Jenni toteaa suoraan, että hintojen nousu on raivostuttavaa. Hän kertoo seuraavansa bensan hintaa ja pyrkii tankkaamaan työmatkansa varrella siellä, missä on edullisinta. Bensaan hänellä menee tällä hetkellä noin 200 euroa aiempaa enemmän kuukaudessa.

– Pakolliset ajot on pakko tehdä, hän toteaa.