Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meiltä maailmalle | Sonja Rantapuu-Jouffe lähti Ranskaan opiskelemaan vuonna 1988: ”Ranskan parhaita puolia ovat monet erityiskaupat”

”Synnyin Helsingissä, mutta muutin lapsena Vihtiin, mistä sukuni on kotoisin. Isäni on kotoisin Oravalasta ja äitini Selistä. Asuin pienenä Nummelassa talvet, kesät Selissä. Oravalaan muutin lukioikäisenä. Kirjoitin ylioppilaaksi Vihdin lukiosta vuonna -87, olin vuoden Helsingissä töissä ja sitten lähdin Ranskaan opiskelemaan syyskuussa -88. Aluksi Montpellierissa piti olla vain vuosi, mutta innostuin opiskelemaan Ranskassa. Elämä oli siellä edullisempaa opiskelijalle ja yliopiston koulumaisuus varmisti sen että opiskelut etenivät. Ranskassa pääsee suhteellisen helposti yliopistoon, mutta sieltä joutuu nopeasti pois jos opiskelut eivät suju.

Lopulta opiskelin 6 vuotta ja tein kaksi Master’s tutkintoa: yksi äidinkielen ja kirjallisuuden alalta ja toinen didaktiikan ja kieltenopetuksen alalta. Myöhemmin opiskelin myös sisustusalaa Lontoossa ja taidehistoriaa ja italiaa Firenzessä. Asuin Irlannissa ja Englannissa joitakin vuosia 90-luvulla. Nykyisin asun Dinanissa Bretagnessa. Olen naimisissa ja meillä on kolme poikaa ja koira.

Minulla on toiminimi ja pidän sisustusalan luentoja, tunteja ja sisustan erilaisia yksityisiä tai yleisiä tiloja. Opetan myös englantia aikuiskoulutuskeskuksessa intensiivikursseilla. Meillä on myös ”Villa Tourelle” pieni bed ja breakfast, sekä perheyritys ”Maison Jouffe” joka tuottaa ja valmistaa juomia, kuten rommia, konjakkia ja viiniä.

Olen käynyt Suomessa noin kaksi kertaa vuodessa, mutta viime vuosina vanhempieni sairastettua olen käynyt neljä kertaa. Kaipaan Suomesta tietysti sukulaisia ja ystäviä jotka onneksi käyvät usein myös meillä Ranskassa. Kaipaan joskus vuodenaikoja, kunnon talvea, kunnon kevättä, järviä ja lampia ja Fazerin suklaata.

Ranskassa asumisen parhaita puolia on se, että täällä on vielä olemassa pieniä erityiskauppoja. Ostan leivän leipäkaupasta, kalan kalakaupasta ja juuston juustokaupasta.

Parasta laatua ja hyvää opastusta. Ihmiset tekevät paljon ruoan eteen ja ystäviä kutsutaan tosi ahkerasti syömään monen ruokalajin aterioita. Ihmiset ovat ystävällisiä, kaikki huomioidaan ja jokaiselle sanotaan henkilökohtaisesti päivää kun tullaan jonnekin ja kun lähdetään pois, vaikka olisi sata vierasta. Vähän niinkuin Vihdissä ennenvanhaan kun aina käteltiin ja niiailtiin.

Olen viihtynyt hyvin Ranskassa, varmasti koska olen luonteeltani vilkas ja puhelias.

Siksi koronaviruksen kanssa eläminen on ollut täällä todella vaikeaa, kun ei voi enää lähestyä ketään. Meillä oli todella tiukka ”lock-down” kaksi kertaa, emme käyneet kertaakaan kodin ulkopuolella ensin kahteen kuukauteen ja myöhemmin kuukauteen, ruokatoimitukset tilattiin ovelle. Myöhemmin oli ulkonaliikkumiskielto iltaisin. Nykyisin meillä on koronapassit mitä näytetään ravintolassa, elokuvateatterissa, mihin ikinä menetkin.

Olen viihtynyt hyvin Ranskassa, varmasti koska olen luonteeltani vilkas ja puhelias. Olen asunut täällä niin kauan että kaikki asiat täällä ovat tuttuja ja ”normaaleja”. Kun menen Suomeen tuntuu moni asia uudelta ja on tullut joitakin uusia sanojakin, kuten ”some”. Kaikesta huolimatta tunnen itseni vahvasti vihtiläiseksi ja suomalaiseksi ja olen ylpeä siitä.”

Meiltä maailmalle -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita vihtiläisiä ja karkkilalaisia. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: viu.toimitus@media.fi