Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otalammella sähkökatkoja viime vuosia enemmän – "Tulisijat ja puuhella ovat olleet pelastus"

Otalammella sähkökatkoja on ollut tänä talvena viime vuosia enemmän. Sähkökatkojen määrä vaihtelee eri puolilla Otalampea. Paljon on kiinni sääolosuhteista. Myrskyt, tuulet, lumisateet ja tykkylumi vaikuttavat sähkökatkoihin. Carunasta kerrotaan, että viimeaikaiset katkot ovat johtuneet tykkylumesta, joka on painanut oksia ja puita sekä katkonut puiden latvoja sähkölinjojen päälle.

– Olemme tarkastaneet ilmajohtoja helikopterilla lumisateen jälkeen ja poistaneet tarkastuksissa havaitut sähkölinjoille vaaralliset puut, kertoo aluejohtaja Jukka Ihamäki.

Otalammella 20 vuotta asunut Sanna Ihatsu kertoo, että viime vuodet ovat olleet parempia, mutta meneillään oleva talvi on ollut surkeampi.

– Härkälässä ja minun siellä asuessani on ollut yksi 5 päivän sähkökatko ja muutama 1-2 päivän katko. Lyhempiä, joidenkin tuntien katkoja on ollut lukemattomia. Räpsyt ja virtapiikit ovat viikoittaisia. Virtapiikin kuulee siitä, kun UPS-virransyöttölaite piippaa. UPS:llä olen suojannut tietokoneen ja muut siihen liittyvät laitteet. Silloin lyhyt sähkökatko ei pahasti haittaa työntekoa – paitsi jos on etäkokouksessa ja yhteys katkeaa. Yrittäjänä teen töitä pääosin kotitoimistolla.

Sanna Ihatsu kertoo, että tulisijat ja puuhella ovat pelastaneet sähkökatkojen aikana:

– Ei ole tarvinnut pidemmissä katkoissa muuttaa hotelliin, kuten jotkut ovat joutuneet. Ei tarvitse myöskään pelätä, että talosta hajoaa jotakin, kun lämpötila laskee liikaa. Kunnallistekniikkaan liittyminen on taannut vedensaannin sähkökatkojen aikana ja varalla on vielä vanha kaivokin, josta käsipumpulla voi tarvittaessa nostaa vettä.

Tulisijat ja puuhella ovat olleet pelastus.

Sanna Ihatsu

– Jo silloin kun muutin tänne, vitsailtiin että paikallista sähköntoimittajaa on kutsuttu ”Vihdin Vilkuksi”. Toimittaja on vaihtunut, mutta edelleen sama vitsi toimii. Pitkien sähkökatkojen osalta tilanne parantui Tapani-myrskyn jälkeen, kun sähköyhtiöiden korvaussanktioita kiristettiin.

– Asumme 36 kilometrin päässä pääkaupunkimme ydinkeskustasta ja tilanne on tämä. Pääkaupungissa uutiskynnyksen tuntuu ylittävän tunnin sähkökatko.