Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaa erityisesti lapsiperheissä Vihdissä ja Karkkilassa – Useissa hoivakodeissa tartuntoja: oireet onneksi lieviä

– Koronavirusta on edelleen runsaasti liikkeellä. [Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen] THL:n jätevesimittauksissa viruspitoisuus on Uudellamaalla jopa pikkasen noussut, toteaa perusturvakuntayhtymä Karviaisen tartuntatautilääkäri Niko Partanen.

Sairaalakuormitus [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin] Husin alueella on kuitenkin laskussa, samoin Karviaisen alueella Vihdissä ja Karkkilassa.

Lapsiperheissä koronaa on nyt ensisijaisesti, sekä Vihdissä että Karkkilassa. Osa lapsiperheistä sairastaa taudin hyvin lievänä.

– Paljon liikkuu virusta väestössä, ikääntyneillä pikkasen vähemmän. Karviainen kontaktoi ikäihmisiä, Partanen selvittää.

– Useissa hoivakodeissa on ollut tartuntoja sekä Vihdissä että Karkkilassa. Oireet ovat onneksi olleet lieviä, sillä rokotussuoja on hyvä.

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosten riski. Jotta pystytään seulomaan hyytymistä estävää hepariinihoitoa tarvitsevat, Partanen kehottaa riskiryhmiin kuuluvia sairastuneita ottamaan puhelimitse yhteyttä omaan terveysasemaan: takaisinsoittojärjestelmään valitaan "kiireellinen".

Paljon liikkuu virusta väestössä, ikääntyneillä pikkasen vähemmän.

Niko Partanen, Karviainen

Karviaisen omalla henkilöstöllä koronatartuntoja on ollut tasaisesti, ei ryppäinä. Tartunnat on saatu muualta kuin töistä.

Koronatestejä tehdään Karviaisen alueella arkipäivisin noin 200, joista runsas puolet on positiivisia. Partasen mukaan kotitestit seulovat oireettomia huonosti. Mutta jos kotitesti on positiivinen, yleensä laboratoriotestikin on.

Partanen mainitsee sairausvakuutuslain muutoksesta: tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin eristyspäätöstä. Nyt kelpaa lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan selvitys laboratoriovarmennetusta tartunnasta ja suositus olla pois töistä tartuntavaaran takia. Loma-ajalta päivärahaa ei saa.

Loputkin ravintolarajoitukset päättyivät 1.3. alkaen, mutta Partanen ei usko tällä olevan suurta vaikutusta koronatilanteeseen.

Koronarokotusten tahti keveni jo viime viikolla, kun Vihdissä luovuttiin kirkonkylän Kirkkoniemen rokotuspisteestä. Rokotuksia annetaan nyt Nummelan terveysasemalla ja Karkkilan kaupungintalolla.

– Ensi viikolla alkaa uusi rytmi: yksi rokotuspäivä viikossa Nummelassa ja Karkkilassa. Päivät voi varmistaa koronarokotusaika.fi -sivulta, kertoo Karviaisen valmiuskoordinaattorin sijainen Konsta Lehtiranta.

– Huhtikuun alusta Karkkilan rokotukset siirtyvät kaupungintalolta Karkkilan terveysasemalle.

Uusi koronarokote Novavax on saatu Suomeen. Se saattaa sopia niille, joille aiemmat rokotteet eivät ole sopineet.

– Mikäli haluaa Novavaxia, on otettava yhteys terveysaseman takaisinsoittojärjestelmään. Novavax-rokotukset on tarkoitus keskittää Lohjalle, Lehtiranta sanoo.

Rokotuskattavuus Karviaisen alueella on pysynyt suunnilleen ennallaan viime viikkoina. Kolmannenkin rokotteen on saanut 65 prosenttia yli 18-vuotiaista. Kaksi annosta on 87 prosentilla aikuisista.

Koronan sairastaminen on suuri syy melko matalaan kolmannen rokotuksen prosenttiin, koska tauti lasketaan kolmanneksi annokseksi.

Lasten ja nuorten koronarokotuskattavuus kasvaa hitaasti. Karviaisen alueen 5–17-vuotiasta ensimmäisen annoksen on saanut 42 prosenttia ja toisen annoksen 31 prosenttia. Kolmannen annoksen saaneita on vain alle prosentti, Vihdissä hieman suurempi osuus kuin Karkkilassa.