Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikuntaa jokaisena viikonpäivänä: 90-vuotias Väinö Skyttä pitää terveyttä yllä kävelemällä

Nummelalainen Väinö Skyttä (90) suostui Vihdin Uutisten haastatteluun, jos jutun aiheena on hänelle elintärkeä liikunta. Liikunta on Skytälle päivittäinen rutiini, jolla hän on pitänyt yllä hyvää terveyttä.

Urheilu on ollut yksi Väinö Skytän tärkeimmistä asioista elämässä, vaikka on niitä toki muitakin. Päivittäinen juokseminen ja juoksukilpailuihin osallistuminen oli pitkään kiinteä osa jokapäiväistä elämää.

Työelämässä poliisina toimiessaan hän vaihtoi kotiin tullessaan ensimmäisenä juoksuvaatteet päälle ja lähti noin kymmenen kilometrin lenkille. Illalla ei tarvinnut nukkumattia houkutella. Hyvin nukutun yön aikana keho sai kaipaamansa levon ja aamulla jaksoi lähteä virkeänä töihin. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1990 rikosylikonstaapelin virasta.

80-vuotiaana Väinö Skyttä osallistui yhä juoksukilpailuihin. Matkoina hänellä olivat 1500 ja 3000 metriä. Vielä kymmenen vuotta sitten hän juoksi sekä SM-kisoissa että MM-kisoissa. Hän kertoi 80-vuotishaastattelussa Luoteis-Uusimaalle, että tärkeintä siinä iässä oli oman kunnon ylläpitäminen. Kilpailut olivat mukava höyste elämässä.

Kun ikää tuli enemmän hän vaihtoi juoksemisen kävelemiseen. Nykyään päivittäinen liikunta-annos tulee noin kahden ja puolen kilometrin kävelylenkiltä.

– Käyn kävelemässä joka päivä lähes kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Jos oikein kovin sataa niin jätän väliin ettei tule flunssaa. Harrastan liikuntaa sitä varten, että pysyn terveenä. Hyvin on tuntunut toimivan.

Harrastan liikuntaa sitä varten, että pysyn terveenä.

Väinö Skyttä

Väinö Skyttä kiittelee vihtiläisiä urheiluseuroja, jotka tekevät hyvää työtä tarjoten runsaasti erilaisia mahdollisuuksia liikkumiseen Vihdissä.

Hän on itse Vihdin Urheiluveteraanit -yhdistyksen perustajajäsen. Yhdistys perustettiin vuonna 1980.

– Itse olen yhdistystoiminnasta jo syrjässä. Seuran toimintaa pyörittävät pätevät ja innostuneet ihmiset, hän kiittelee.

Nummelan keskustaan Väinö Skyttä muutti vaimonsa Irman kanssa noin kymmenen vuotta sitten. He asuivat aikaisemmin Otalammella Salmenkylässä omakotitalossa.

Otalammella juoksumaastot ja hiihtoladut lähtivät lähes kotiovelta. Pariskunta onkin myös hiihtänyt talvisin aktiivisesti. Tämä talvi on ensimmäinen, kun hiihtäminen jäi pois liikuntavalikoimasta.

– Hiihtäessä vaaditaan sen verran tasapainoa, että lajista piti nyt luopua, he kertovat.

Väinö Skytän isä oli kova hiihtämään. Pitkään Väinö ajatteli, että myös hänen lajinsa on hiihto. Hän ei kuitenkaan kokenut lajia omakseen. Vuoden 1948 kesällä Otalammella toimiva Ruskelan Riento järjesti 3000 metrin maantiejuoksun, johon hän osallistui.

– Voitin kilpailut ja tästä alkoi juoksuharrastukseni.

Pariskunnan nykyinen koti Nummelassa on palveluiden lähellä eikä kerrostalossa tarvitse huolehtia omakotitaloon liittyvistä monenlaisista töistä.

– Yksi syy Nummelaan muuttamiseen oli se, että urheiluseurojen kokoukset olivat aina Nummelassa. Otalammelta oli pitkä matka kokouksiin, itsekin paljon liikkuva Irma toteaa.

Aktiivisena ihmisenä Väinö Skyttä on ollut mukana monissa erilaisissa yhdistyksissä ja järjestöissä. Niin monissa, että kokouksia on joskus ollut samaan aikaan.