Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-aika tuplasi Vihdin diakoniatyön yhteydenotot – "Ihmiset ovat yksinäisiä"

Vihdin seurakunnan diakoniatyön tarve tuplaantui yli 3 000 asiakaskohtaamiseen, kun korona-ajan rajoitukset ja sulkutoimet käynnistyivät keväällä 2020.

Kohtaamisten lukumäärä pysytteli myös vuonna 2021 reilussa kolmessatuhannessa.

Vihdin seurakunnan johtavan diakonin Päivi Savolainen-Kauppilan mukaan ihmisten ongelmat olivat monimutkaistuneet ja moninkertaistuneet jo ennen koronaa. Lisäksi moni sinnittelee yksin liian kauan ennen avun hakemista.

– Maailmasta on tullut raadollinen. Vaatimukset työelämässä ja joka puolella lisääntyvät, eivätkä ihmiset pysy enää mukana. Ei osata rajata eikä pysähtyä, ja uuvutaan.

Korona-aika on näkynyt niin mielenterveydessä, jaksamisessa sekä parisuhde- ja talousvaikeuksissa.

– Ihmiset ovat yksinäisiä. Ikäihmiset ovat taas todella yksinäisiä, kun heitä on varottu ja suojeltu. Juttelulle on tarvetta, minkä vuoksi olemme etsineet mm. puhelinystäviä. On ahdistusta ja pelkoa sairastumisesta, tai että sairastuttaa läheisen. Stressiä ja huolta on paljon, kun työt ovat loppuneet.

Parisuhteet ovat nousseet isosti esille korona-aikana.

– Olen tehnyt Solmuja parisuhteessa -neuvontatyötä yli kymmenen vuotta, ja palvelun kysyntä on lisääntynyt nyt paljon.

Savolainen-Kauppila tähdentää, että taloudellisissa vaikeuksissa jokaisen pitää hakea ensin yhteiskunnan tukea. Toisaalta moni tippuu väliinputoajaksi.

– Avun hakeminen ei ole byrokratioineen helppoa. Diakoniallekin tarvitaan tositteita, joskin vähemmän.

Kriittisessä tilanteessa jokaista pyritään auttamaan, edes ruoka-avulla. Diakoniatyö voi myöntää apua laskun maksamiseen tai myöntää osto-osoituksen kauppaan.

Moni ottaa pikavippejä maksaakseen toista lainaa.

Talousvaikeuksien ohella keskusteluapu on ollut erittäin kysyttyä. Sitä saa yleensä parin päivän varoitusajalla.

Eniten diakoniatyöllä on asiakkaita 29–65-vuotiaissa, sitten yli 75-vuotiaissa.

Savolainen-Kauppila kertoo, että myös väkivalta on lisääntynyt.

– Henkistä tai fyysistä väkivaltaa kohtaavat vihtiläiset voivat olla yhteydessä rikosuhripäivystykseen, kriisikeskukseen tai minuun. Apua voi pyytää myös diakoniatyöstä.

Vihdin mielenterveys ry:n kriisikeskuksen kriisikeskusjohtaja Leena Tiitto kertoo, että viimeisen kahden vuoden aikana niin paikallisissa kuin valtakunnallisissa yhteydenotoissa masentuneisuus, ahdistuneisuus, yksinäisyys, vuorovaikutuksen ongelmat sekä parisuhdeongelmat ovat olleet kasvussa.

Monella on myös itsetuhoisia ajatuksia.

Taustasyinä yhteydenotoille ovat olleet mm. yksinäisyys, etätyö tai -opiskelu, työn menettäminen tai sairastuminen.

Arjesta selviytyminen kaikkiaan haastaa.

– Kaikki ikäryhmät tarvitsevat yhtä lailla apua, Tiitto painottaa.

Järjestö auttaa niin puhelimessa, kasvokkain, ryhmissä kuin chat-palveluissa. Nettipalvelut ovat tuoneet aiemmin hiljaisempienkin ihmisten äänen nyt näkyviksi.

– Tärkeää on, että ihminen tulisi nähdyksi ja kuulluksi, merkitykselliseksi omana itsenään. Ja että elämään voisi löytää toivoa ja merkitystä, vaikka kontakteja on ollut vähän.

Tiitto toteaa, että kolmatta sektoria tarvitaan. Sille pitää olla paikkansa uusilla hyvinvointialueilla, koska ihmiset tarvitsevat apua.