Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja: "Meillä kaikilla on nyt vastuu – kriisi jatkuu ja tulee näkymään Vihdissäkin"

Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen (kesk.) piti maanantaisen valtuustokokouksen päätteeksi puheen, jossa hän muistutti päättäjien ja kaikkien aikuisten vastuista meneillään olevassa kriisitilanteessa. Ukrainan nimeä hän ei maininnut, mutta totesi sodan olevan keskellä Eurooppaa.

Viljanen myös varoitti tulevasta:

– Oletan, että tästä kriisistä tulee todella pitkä ja että se tulee näkymään Vihdissäkin todella konkreettisesti, valitettavasti. Tästäkin selvitään, mutta töitä se meiltä kaikilta tulee vaatimaan.

S ota vyöryy meidän jokaisen arkeen medioiden välityksellä. Meillä kaikilla on nyt vastuuta siitä, miten toimimme tässä tilanteessa. Miten huolehdimme omasta ja läheistemme jaksamisesta sekä avun hakemisesta ajoissa, jos tarvetta sille on, sanoi Viljanen. Hän on myös kahden pojan isä.

– Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että karmeat kuvat taistelutantereelta ovat myös jokaisen nettiin ja sosiaaliseen mediaan pääsevän lapsen ulottuvilla.

– Tiedän, että kunnan palveluissa, niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissakin, on suunniteltu miten sotaa ja siihen liittyviä asioita lapsien kanssa käsitellään. Tämä on erittäin tärkeää, ja meidän vanhempien pitää toimia tässäkin hyvässä yhteistyössä koulujen ja päiväkotien kanssa.

Meillä kaikilla on näkemyksemme mistä sota johtuu, kenen syy tai tahto se on ja mitä asialle pitäisi tehdä. Jokaisella on oikeus näkemyksiinsä, ja aikuisten kesken asiasta on usein hyväkin keskustella, puhui Viljanen.

– Tärkeää on se, että me aikuiset emme omalla toiminnallamme kärjistä tilanteita tai keskusteluita tästä aihepiiristä – emme fyysisissä tilaisuuksissa, keskustelupalstoilla tai sosiaalisessa mediassa.

– Aivan erityisesti on meidän kaikkien vastuulla se, ettei sotaan liittyviä tunteita pureta kunnassamme asuviin tai asioiviin ulkomaalaisiin, painotti Viljanen.

Kunnan osalta virkamiehet ovat aloittaneet selvitys- ja valmistautumistyön sidosryhmien kanssa sodan vaikutuksiin varautumiseksi. Meidän on valtuustona ja kuntalaisina annettava tälle työlle rauha ja täysi tuki, Viljanen totesi.

Hän kannusti muistamaan, että meidän murheemme ovat kuitenkin voitettavissa – tilapäisiä ja ohimeneviä.

– Muistakaamme, että Euroopassa on sota, jossa sotilaiden lisäksi kärsii ja kuolee todella suuri määrä siviilejä – asiantilaan täysin syyttömiä miehiä ja naisia, poikia ja tyttöjä.

– Kestävyyttä, ymmärrystä, empatiaa ja voimia tullaan kysymään meiltä kaikilta. Tähän on hyvä valmistautua ja laittaa asioita oikeaan mittakaavaan sillä hetkellä kun sodan vaikutukset alkavat ulottua tänne Vihtiinkin.